e-bay
Offtopic...

Korisnikov avatar
Beasaster
Član kluba
Član kluba
Pridružio se: Sre Dec 01, 2010 12:38 am

e-bay

od Beasaster » Sub Avg 13, 2011 9:58 pm

ima li neko kojim slucajem iskustva ili bar neku informaciju,a tice se porucivanja robe preko e-bay-a?
GALANT EA0 GLS 2.0 16V 1997 100 KW 4G63

Korisnikov avatar
cikabane
Početnik
Početnik
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 2:24 am

Re: e-bay

od cikabane » Sub Avg 13, 2011 11:00 pm

nekoliko puta sam kupovao delove preko e-bay-a, a i od nekih firmi iz US. placao ili preko paypall-a ili direktno zaduzivao mastercard. imam uglavnom pozitivna iskustva, a neke delove sam placao izuzetno jeftino. za.ebano je sto moras imati nekog u nekoj normalnoj zemlji u Evropi da primi robu, ili da placas carinu na sve sto je skuplje od 20 eura + PDV, pa da ti stigne na kucnu adresu. cak i tako moze biti jeftinije nego ovde, a siguran si da je deo 100% kvalitetniji od onog sto kupujes kod nas.
Eh da mi je jedan ovakav AMG da ga provozam malo.

Korisnikov avatar
Beasaster
Član kluba
Član kluba

od Beasaster » Ned Avg 14, 2011 12:00 am

znaci u sustini deluje laksa varijanta da ti dodje na kucnu adresu,ali ne i isplativija,a u drugom slucaju da stigne recimo kod nekog u uemlju u okruzenju,pozeljno verovatno da je clanica EU,pa da ti onda on dostavi ili kako vec ako sam dobro shvatio...?

Korisnikov avatar
zoltangti
Mitsubishi ljubitelj
Mitsubishi ljubitelj
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 3:34 pm

od zoltangti » Ned Avg 14, 2011 8:46 am

znaci u sustini deluje laksa varijanta da ti dodje na kucnu adresu,ali ne i isplativija,a u drugom slucaju da stigne recimo kod nekog u uemlju u okruzenju,pozeljno verovatno da je clanica EU,pa da ti onda on dostavi ili kako vec ako sam dobro shvatio...?

od ebay-a sam uzeo klipove , i isto tako smo radili kao pre receno. kupili smo, covek je posalo od usa , stigao je za 2 nedelju dana kod prijatelja u Budimpestu, posle sam doneo kuci! To je bio najlakisi nacin za mene kupovati bilosta od ebay-a!

Korisnikov avatar
cikabane
Početnik
Početnik

od cikabane » Ned Avg 14, 2011 9:42 am

Ne moze, na zalost, sve sto kupis na e-bay da ti stigne na adresu u Srbiji. Razlog je sto placanje vrsis, uglavnom, preko paypall-a, a na spisku drzava iz kojih mozes da se registrujes na paypall jos uvek nema Srbije. Ja sam kao drzavu naveo Bosnu, a adresa: ulica i grad su moja adresa i Beograd. E, sad, vecina e-bay prodavaca salje robu iskljucivo na paypall adresu, a ta adresa ne postoji stvarno. Ima trgovaca koji prihvataju i druge adrese i to im stoji u opisu robe ili shipping and handling, i ima trgovaca koji prihvataju i placanje preko moneybookers-a, a kod njih postoji Srbija i sve je ok sto se toga tice. Tu se javlja drugi problem: posta. Roba sa e-bay-a uglavnom ide klasicnom postom i ne retko je lutrija da li ce ti nasi postari isporuciti paket iz inostranstva ili ce odluciti da je njima potrebniji, iako ne znaju sta da rade s tim. Meni se desavalo da ne dobijem, zato vise ne idem na tu varijantu. Bilo gde preko, ako imas nekoga, dobro je. Ja narucujem robu za Svajcarsku, tamo imam neku familiju, a neko uvek dolazi odande na vikende ili praznike. U hrvatskoj, na primer, se ne carini roba do vrednosti do 1000 hrk, cini mi se, pa je mozda i to dobro resenje, naravno ako poznajes nekoga, a vidim da ima clanova i odande ako se ne varam.
Mozda jos za preporuku bude i http://www.rockauto.com, barem za moj auto, a imaju ogroman izbor. Oni rade sa FedEx-om. Kod njih sam kupovao komplet za reparaciju servo letve koji me je kostao oko 90 Eura sa Priority isporukom sa Zug/svajcarska. Sam komplet je bio oko 80 USD i stigao je u roku od 72h na adresu tamo. Ovde su mi u Japan Autu trazili 100 eur za kineza ili 180 za kvalitetnije, a dobio sam made in USA "Gates". kod njih sam kupovao i KYB Gasne amortizere, zadnje. tu sam se za..bao. Narucio san ih direktno na svoju adresu, mangupski, ne znajuci za 20 eura pravilo, pa me sve ukupno kostalo oko 100 eura, iako je par kostao tamo 45 usd na akciji. sve ostalo je spedicija i carina i porez. Ovde su mi za komad tada trazili oko 6000-7000 din. i da ih cekam do dve nedelje uz naravno, obaveznu kaparu od 60%.
Tu je jos i Amazon.com, ali to je tek posebna prica. i tu sam kupovao, pa ako te ne mrzi da citas, koliko sam se raskucao, pisacu i o tome.

Korisnikov avatar
Gizmo
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 12:48 pm

od Gizmo » Pon Avg 15, 2011 5:09 pm

U hrvatskoj, na primer, se ne carini roba do vrednosti do 1000 hrk, cini mi se, pa je mozda i to dobro resenje, naravno ako poznajes nekoga, a vidim da ima clanova i odande ako se ne varam.
Ovo vrijedi samo ako osobno prelazis granicu. Za posiljke se carini sve znad 20€+pdv kao i kod vas.
Ja narucujem stalno sa ebaya.. Jedno 30ak stvari sam narucio u zadnjih 2 godine za preko ebaya.. Od zamasnjaka, intercoolera, svijecica, injektora itd itd.. Nikad nisam imao lose iskustvo. Uvijek sam dobio ono za sta sam platio.

Kod nas je situacija da ako kupujes preko ebaya koji je u englskoj ili njemackoj (unutar EU) onda ako je veci paket kazem prodavacu da posalje na adresu u Sloveniju (jer je ona u EU) pa odem po nju osobno tako da ne moram placat porez.

Ako dolazi iz Amerike onda nema veze gdje dolazi jer US nije u EU tako da u koju got drzavu stigne mora se platiti porez.

Korisnikov avatar
cikabane
Početnik
Početnik

od cikabane » Pon Avg 15, 2011 10:24 pm

U hrvatskoj, na primer, se ne carini roba do vrednosti do 1000 hrk, cini mi se, pa je mozda i to dobro resenje, naravno ako poznajes nekoga, a vidim da ima clanova i odande ako se ne varam.
Ovo vrijedi samo ako osobno prelazis granicu. Za posiljke se carini sve znad 20€+pdv kao i kod vas.
Ja narucujem stalno sa ebaya.. Jedno 30ak stvari sam narucio u zadnjih 2 godine za preko ebaya.. Od zamasnjaka, intercoolera, svijecica, injektora itd itd.. Nikad nisam imao lose iskustvo. Uvijek sam dobio ono za sta sam platio.

Kod nas je situacija da ako kupujes preko ebaya koji je u englskoj ili njemackoj (unutar EU) onda ako je veci paket kazem prodavacu da posalje na adresu u Sloveniju (jer je ona u EU) pa odem po nju osobno tako da ne moram placat porez.

Ako dolazi iz Amerike onda nema veze gdje dolazi jer US nije u EU tako da u koju got drzavu stigne mora se platiti porez.
Ne znam za zemlje EU kako ide, ali iz Amerike I sa Novog Zelanda sam kupovao i slao za Svajcarsku. Ona nije clanica EU i nista osim troskova dostave prilikom porucivanja nisam placao. Moguce je da i CH ima neki limit za carinu koji ja nisam dostigao. Najskuplja stvar koju sam kupovao je kostala oko 120 - 130$ sa dostavom, isla je preko Fedex-a, a roba je kupljena u Rockautu. Mislim da ta vrednost robe koja se ne carini zavisi od politike reciprociteta, tako da je vrlo moguce da nisu ista pravila u svim zemljama EU.
Iz Evrope nisam kupovao jer mi se cini da su cene u US, NZ i Australiji dosta povoljnije od EU, a nesto se i ne slazem bas sa nemackim jezikom, pa cesto nisam siguran sta se dogovaram sa prodavcem.

Korisnikov avatar
Beasaster
Član kluba
Član kluba

od Beasaster » Pon Avg 15, 2011 10:37 pm

posto sam skoro imao incident sa autom,sada se raspitujem za delove,sve je u sustini moguce naci,jedino mi strci svetlo za maglu koje se tesko nalazi,a nasao sam ga na ebay-u,cena je 20-30 funti polovno,ne bi trebalo to da carine,mada nikada se ne zna kod ovih nasih indijanaca...

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Uto Avg 16, 2011 8:43 am

Imas firmu kod nas koja se zove E-Ducan oni rade nabavku preko E-BAY.Kazes im tacno za sta si zainteresovan das im e-bay kod i onda ti lepo objasne kolko jos kosta njihova usluga,carina itd.

Korisnikov avatar
Beasaster
Član kluba
Član kluba

od Beasaster » Uto Avg 16, 2011 4:21 pm

hvala na informaciji,vrlo je korisna,bas cu da se raspitam...