znaci u sustini deluje laksa varijanta da ti dodje na kucnu adresu,ali ne i isplativija,a u drugom slucaju da stigne recimo kod nekog u uemlju u okruzenju,pozeljno verovatno da je clanica EU,pa da ti onda on dostavi ili kako vec ako sam dobro shvatio...?
Ne moze, na zalost, sve sto kupis na e-bay da ti stigne na adresu u Srbiji. Razlog je sto placanje vrsis, uglavnom, preko paypall-a, a na spisku drzava iz kojih mozes da se registrujes na paypall jos uvek nema Srbije. Ja sam kao drzavu naveo Bosnu, a adresa: ulica i grad su moja adresa i Beograd. E, sad, vecina e-bay prodavaca salje robu iskljucivo na paypall adresu, a ta adresa ne postoji stvarno. Ima trgovaca koji prihvataju i druge adrese i to im stoji u opisu robe ili shipping and handling, i ima trgovaca koji prihvataju i placanje preko moneybookers-a, a kod njih postoji Srbija i sve je ok sto se toga tice. Tu se javlja drugi problem: posta. Roba sa e-bay-a uglavnom ide klasicnom postom i ne retko je lutrija da li ce ti nasi postari isporuciti paket iz inostranstva ili ce odluciti da je njima potrebniji, iako ne znaju sta da rade s tim. Meni se desavalo da ne dobijem, zato vise ne idem na tu varijantu. Bilo gde preko, ako imas nekoga, dobro je. Ja narucujem robu za Svajcarsku, tamo imam neku familiju, a neko uvek dolazi odande na vikende ili praznike. U hrvatskoj, na primer, se ne carini roba do vrednosti do 1000 hrk, cini mi se, pa je mozda i to dobro resenje, naravno ako poznajes nekoga, a vidim da ima clanova i odande ako se ne varam.znaci u sustini deluje laksa varijanta da ti dodje na kucnu adresu,ali ne i isplativija,a u drugom slucaju da stigne recimo kod nekog u uemlju u okruzenju,pozeljno verovatno da je clanica EU,pa da ti onda on dostavi ili kako vec ako sam dobro shvatio...?
Ovo vrijedi samo ako osobno prelazis granicu. Za posiljke se carini sve znad 20€+pdv kao i kod vas.U hrvatskoj, na primer, se ne carini roba do vrednosti do 1000 hrk, cini mi se, pa je mozda i to dobro resenje, naravno ako poznajes nekoga, a vidim da ima clanova i odande ako se ne varam.
Ne znam za zemlje EU kako ide, ali iz Amerike I sa Novog Zelanda sam kupovao i slao za Svajcarsku. Ona nije clanica EU i nista osim troskova dostave prilikom porucivanja nisam placao. Moguce je da i CH ima neki limit za carinu koji ja nisam dostigao. Najskuplja stvar koju sam kupovao je kostala oko 120 - 130$ sa dostavom, isla je preko Fedex-a, a roba je kupljena u Rockautu. Mislim da ta vrednost robe koja se ne carini zavisi od politike reciprociteta, tako da je vrlo moguce da nisu ista pravila u svim zemljama EU.Ovo vrijedi samo ako osobno prelazis granicu. Za posiljke se carini sve znad 20€+pdv kao i kod vas.U hrvatskoj, na primer, se ne carini roba do vrednosti do 1000 hrk, cini mi se, pa je mozda i to dobro resenje, naravno ako poznajes nekoga, a vidim da ima clanova i odande ako se ne varam.
Ja narucujem stalno sa ebaya.. Jedno 30ak stvari sam narucio u zadnjih 2 godine za preko ebaya.. Od zamasnjaka, intercoolera, svijecica, injektora itd itd.. Nikad nisam imao lose iskustvo. Uvijek sam dobio ono za sta sam platio.
Kod nas je situacija da ako kupujes preko ebaya koji je u englskoj ili njemackoj (unutar EU) onda ako je veci paket kazem prodavacu da posalje na adresu u Sloveniju (jer je ona u EU) pa odem po nju osobno tako da ne moram placat porez.
Ako dolazi iz Amerike onda nema veze gdje dolazi jer US nije u EU tako da u koju got drzavu stigne mora se platiti porez.
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta