Carisma na gas
Sve što ima veze sa ovim alternativnim gorivom...

75 postova
Korisnikov avatar
Vlada
El Presidente
El Presidente
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 10:32 am

Re: Carisma na gas

od Vlada » Pet Okt 22, 2010 3:49 pm

@TheNT
Nisam rekao da je GDI loš, nego da je osetljiv na loše gorivo (a plin je u startu lošije gorivo). Mislim da je taj motor pravljen sa idejom da koristi benzin od 98 oktana, tako da mu ovaj naš od <95 oktana bar ponekad pali lampicu i to ne samo na GDI nego ponekad i na 1.6

Korisnikov avatar
jolly
Početnik
Početnik
Pridružio se: Sre Okt 20, 2010 7:58 pm

od jolly » Pet Okt 22, 2010 4:43 pm

pa ne znam, ljudi... da plin valja, japanci bi ga stavili fabricki, haha, salim se....
ne mogu da skontam paljenje, kako je moguce da benzin i plin rade u istom motoru, isto paljenje, sagorevanje.... kontam da kad bih ja ubacio plin, totalno bih motor prilagodio plinu i nikad ne bih sipao benzin, dok ga opet ne prilagodim i nastelujem za benzin... to prebacivanje malo ovo malo ono mi je nekako nedoreceno.... ako ima neko kratko obavestenje ili uputstvo, molim link da sam procitam.... hvala!... ;)

Korisnikov avatar
iopetja
Početnik
Početnik
Pridružio se: Ned Okt 17, 2010 8:47 pm

od iopetja » Sre Okt 27, 2010 10:24 pm

Pa i ugrađuju, pogledaj Subarue bifuel...
Za paljenje se uvijek koristi benzin, kod sekventa su promjene automatske. Ostatak priče je isti kao s benzinom. Umjesto da srče benz, pusti plin unutra i riješeno. Ako treba dodati nešto, lambda pošalje info ECUu, a komp plina radi s njim u talu i čita infomacije, pa ako treba što, doda.

Imaš i kombinirane šporete, što ne bi aute ;)
Carisma 1,6 2004 GLX DID
...

Korisnikov avatar
TheNT
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 6:39 pm

od TheNT » Sub Nov 13, 2010 11:19 am

@TheNT
Nisam rekao da je GDI loš, nego da je osetljiv na loše gorivo (a plin je u startu lošije gorivo). Mislim da je taj motor pravljen sa idejom da koristi benzin od 98 oktana, tako da mu ovaj naš od <95 oktana bar ponekad pali lampicu i to ne samo na GDI nego ponekad i na 1.6
Nije plin losije gorivo u startu... nema veze sa tom pricom.
NE igraju oktani tu ulogu nimalo, oktani imaju veze jedino s knockanjem tj paljenjem motora.
U ovom slucaju GDI-a problem je gorivo tj prljavstina u gorivu koja zacepi pumpu, dizne etc...
Plin ide skroz drugim putevima instalacijama i diznama tako da to losije gorivo ne igra ama bas nikakvu ulogu.

jolly... na plin se automatski prebacuje i obrnuto kad plin zasteka, ostane bez.
Na benzin se pali dok ne postigne motor odredjenu temperaturu gdje se na plin prebaci.

A inace tko god ima plin, moras ponekad prebaciti rad na benzin ukoliko ne mislis da ti dizne benzina zastopaju, em da ti gorivo u rezervoaru ishlapi :D
4GXX inside by MTC Motorsport

Korisnikov avatar
jolly
Početnik
Početnik

od jolly » Sub Nov 13, 2010 1:22 pm

... aha, tako... ok, hvala na objasnjenima.... s obzirom kako me ucenjuju sverceri sa autopijace, skuplja je ugradnja plina u moj auto od samog auta, hehehe (oko 300 evrica)... salim se, ali kako je cena plina pocela da raste... videcu to jos oko ugradnje u moju Micu.
poz! ;)

Korisnikov avatar
Vlada
El Presidente
El Presidente
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 10:32 am

od Vlada » Sub Nov 13, 2010 1:32 pm

Isplativost plina zavisi od pređenih kilometara, računica nije komplikovana, tako da ko mnogo prelazi plin mu se definitivno isplati :)

Korisnikov avatar
TRIO_driver
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 12:00 am

od TRIO_driver » Uto Nov 16, 2010 6:55 pm

Sad je i cena sekvent plina ugradnje pala, za 500 evra kljuc u ruke sa dobrim komponentama za 4 cyl, dok je 6 cyl mene kostao 700 evra, realno 750 pre mesec dana..

Ako se razmislja o plinu, onda samo sekvent, ostalo se skoro i ne isplati..

No, naravno, racunica je jasna, sto vise km, to se isplati...
Slika

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Ned Nov 21, 2010 10:58 pm

Svi MITSUBISHI automobili su veoma zahvalni sto se tice ugradnje plina!Svi imaju metalnu granu osim GDI modela koji su malo zahtevniji za ugradnju ali moze.Naime GDI ima deo grane koji je plastican i zna da pravi problem ali uz sekvent i neke cake radi odlicno.Svi osim navedenog GDI motora mogu da rade na sve moguce sisteme od najobicnijih do sekvenata poslednje generacije.Najveci problem prave TURBO motori ali i to moze,oci su mi ispale dok smo ga napravili ali je taj COLT 1.6 turbo isao 200km/h na plin na zalost covek se skucao sa 170 na plin i ...Inace 3.0 6g72 motor sa 12v koji ide u Pajera i Sigmu nije se bas pokazao sa plinom zato jer ima tendenciju da mu pucaju glave ali jednostavno su lose suvise tanki zidovi izm ventila i vodenog prostora,sa 24ventila nema taj problem.Ako vam treba neki savet za ugradnju na bilo kog Micka slobodno pitajte,posebno ako je u pitanju GDI jer nepravilna ugradnja dovodi do crkavanja pumpe visokog pritiska koja kosta mnogo>Imao sam taj slucaj na Pajeru GDI 3.5.Majstori su iskljucili pumpu u rezervaru a on na glavi ima mehanicku pumpu visokog pritiska.Naime Mickovi Ing.su se igrali i spojili tehnologiju dizela i benzina i nastao GDI.Gdi Galant 2.4 automatik trosi 12-13l gradske voznje.Pozdrav svima nadam se da mogu da vam pomognem

Korisnikov avatar
jolly
Početnik
Početnik

od jolly » Ned Nov 21, 2010 11:35 pm

iscrpno i iskusno, svaka cast! trebalo je dosta vremena da se to sve isproba, dosta truda i zivaca.... :thumbup:

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Pon Nov 22, 2010 10:58 am

Tako izgleda kad kod gazdi u Najjacim servisima provedes 10-12 radnih sati 6 a ponekad i 7 dana u nedelji poslednjih 10godina. :oops: Ali od prosle godine sam sam svoj gazda konacno! :clap: Ne razbijam se od para ali radim tri puta manje i mogu da gledam kako mi dete raste!PS.A i zena nece da me ostavi!

75 postova