od Kempi »
Pon Maj 02, 2011 8:11 pm
Prosle su mi razne navigacije kroz ruke pa ajde da napisem nesto o tome.
Na nasem trzistu ima raznih navigacija sa isto tako razlicitim cenama od nekih 60E za Vivax-a sa full EU do nekih 600E za neke modele Garmina a mogu da se koriste i razni mobilni telefoni koji imaju GPS modul.Uredjaji se razlikuju po velicini displeja i drugim dodatnim mogucnostima (FM predajnik,Bluetooth....),po softveru koji je na njima (Mireo,Mio Maps,IGo,Garmin,NDrive ...) i ono sto je najvaznije po mapama.
Za podrucje Srbije ima dva proizvodjaca mapa koji se izdvajaju:Contrast (koji je uradio i Plan Plus) i Garmin.Po meni Garminove mape su bolje,imaju ucrtane i mrezu ulica u mnogim manjim selima dok kod Contrasta to nije slucaj - prigradsko naselje sa oko 3000 stanovnika je samo oznaceno kruzicem na mapi a kod Garmina ima svaki putic kroz njega i oko njega.
Za Crnu Goru isto ima Garmin i Contrast mapa,opet licnu prednost dajem Garminu.
Za Hrvatsku i BIH sam cuo da su najpreciznije karte koje radi Mireo,mada verovatno ni Garmin ne zaostaje za njima.
Sto se tice Beograda probao sam razne varijante i sve su manje vise ok.Naravno,svuda ima poneka greska a najvise treba obratiti paznju kada ste u nepoznatom gradu na jednosmerne ulice da vas ne odvede u kontra smer jer nisu sve ulice koje su jednosmerne tako oznacene u mapama za navigaciju.Znaci,OBAVEZNO JE GLEDANJE SAOBRACAJNIH ZNAKOVA a ne samo oslanjanje na navigaciju.
Za kraj,Garmin mape rade samo sa Garminovim softverom,a Contrast mape rade i u IGo,Mireo BE itd.
I jos nesto: Najjeftiniji Vivax koji dolazi sa Mireo BE softverom i Contrast mapama za Srbiju se moze otkljucati i u njega ubaciti IGo,IGo Primo,Garmin XT...Isto tako i u mnoge telefone i u druge navigacione uredjaje se moze ubaciti drugi softver.
kad porastem biću DJ DEX