COLT V - Homokineticki zglob!
Kvarovi i popravke...

Korisnikov avatar
Kurosawa
Početnik
Početnik
Pridružio se: Čet Okt 24, 2013 9:05 pm

COLT V - Homokineticki zglob!

od Kurosawa » Sre Mar 30, 2016 8:38 pm

Nadam se da ce nekome ova tema koristiti...

Radi se o COLT V,2002,1.3,16v,82Ks. (ABS)
Proteklih dana resim da zamenim homokineticki,jer je stari poceo da se cuje..jos uvek retko,ali zasto odlagati neminovno.
Kupim deo po broju sasije (GSP),odem kod majstora,on skine poluosovinu sa zglobom,proba da li novi pasuje,t.j. da li ulazi u glavcinu,
premeri sta je mogao,uporedi sve o.k. i pocne da skida zglob.Stavio je poluosovinu u stegu i lupao i lupao..i nista,osigurac ne popusta...morala je da radi brusilica...
Isecka ga on za par minuta,malo po malo skine..sve o.k. (mogao je i odmah da ga sece,da ne lupa bzvz..ali nebitno) i tada krece prica..
Pokusa da stavi novi zglob na poluosovinu i ne moze..nije isto nazubljenje,stari je imao kao i poluosovina 29 zuba,dok novi ima 22! (djunta sa sitnim nutom :mrgreen: )
Subota oko 13h,auto na kanalu,stari zglob u fronclama..pozovem ove kod kojih sam kupio i oni nemaju drugi,imaju samo taj koji su mi prodali po broju sasije,cak su i cimali na jos par mesta i nisu uspeli da nadju varijantu sa 29 zuba.
Ja sam iscimao jos neke radnje i nadjem sa 29 zuba,ali za model bez ABS-a i bez mogucnosti da se na njega prebaci onaj prsten (sto izgleda kao zupcanik),pomocu kog ABS senzor meri to sto meri.
Na kraju pozovem Formu na NBG i skapiram se odmah sa prodavcem jer poznaje materiju i odmah kaze da mu broj sasije ne treba,nego mu majstor izdiktira sve potrebne dimenzije i to da ima 29 zuba gde ulazi poluosovina,a 25 zuba je na oba gde ulazi u glavcinu.
Ovaj sve to premeri i rezervise nam (HDK),s'tim sto je imao samo za model bez ABS-a,ali sa mogucnoscu da se na isti prebaci prsten sa starog.
Ni prodavac ne zna zasigurno zasto postoje zglobovi i poluosovine za 29 i 22 zuba,ali je evidentno da postoje i to za isti model po broju sasije.
Ali s' obzirom na to da oni prodaju samo delove za japance i koreance,susretao se vise puta sa tim problemom.
Teorija je da se generalno u inostranstvu vise prodaju i cesce menjaju komplet poluosovine sa oba zgloba,pa se redje dodje do problema,
jer su razlike u uzubljenju samo na poluosovinama i na zglobovima na delu gde ulazi poluosovina u zglob,a uvek je isto uzubljenje na zglobovima na delu gde ulaze u glavcinu i menjac.Kako god..
Kupimo,vratimo se..sve pasuje,sem sto je taj prsten za ABS bio malo labav,ali je to resio tako sto je povrsinu na zglobu na koju naleze prsten,skroz ukrug izbockao kirnerom na dosta mesta,sto je dovoljno povecalo precnik,tako da je prsten cekicem nakuckao na zglob i stajao je fiksno.

Poenta...postoji cak 6 vrsta homokinetickih zglobova za COLT V!
Za model sa ABS-om
Slika

Za model bez ABS-a sa mogucnoscu da se prebaci prsten
Slika

Za model bez ABS-a bez mogucnosti prebacivanja prstena.
Slika

I svaki od njih sa 29 i 22 zuba na delu gde ulazi poluosovina!
(Nisu svi zglobovi sa slika za Colta,ali izgledaju isto i razlike vezane za ABS su iste)

Dakle ako budete menjali zglob,bolje prvo proverite kod majstora sa koliko zuba je vas zglob,sto se nadam da nije problem (valjda moze da se vidi koliko zuba ima na poluosovini kad se skine manzetna jer mislim da ne ulazi ceo uzubljeni deo u zglob,nisam obratio paznju na taj detalja kad je montirao odgovarajuci zglob) nego da kao ja dodjete sa kupljenim delom po broju sasije i onda ponovo jurite isti dok je auto na kanalu!
Naravno proverite i ako je vas model sa ABS-om,a ne mozete da nadjete za model sa ABS-om,vec samo za model bez ABS-a,da li na istom postoji mogucnost za prebacivenje prstena sa starog zgloba.

Pozdrav.