K: Menjac za Carisma-u
Kupovina i prodaja...

lence
Početnik
Početnik
Pridružio se: Pon Maj 23, 2011 2:33 pm

K: Menjac za Carisma-u

od lence » Pon Maj 30, 2011 2:51 pm

Cao forumasi,

Umro mi na skoro kupljenoj, a vec dragoj mi Carisma-i menjac :( . Po oglasima sam nasao ali je cena od 250-300 eura, sto mi je nekako mnogo, imajuci u vidu da su to uglavnom menjaci stari 13-15 god. Pa ako neko ima neki ispravni, da mu je ostao iz neke varijante, stranac, delovi, ..., nesto trece, a rad je da se oprosti od njega za neku razumnu svotu novca nek me kontaktira.

Meni konkretno treba za:
Mitsubishi Carisma 1.6 16v, 1997 god.
menjac je Renault-ov, sa hidraulicnim kvacilom (kvacilo mi ne treba :D ).

Kontakt na P.M. ili na 064/14-22-852
Dule

Korisnikov avatar
laki72
Mitsubishi ljubitelj
Mitsubishi ljubitelj
Pridružio se: Ned Maj 22, 2011 2:36 am

Re: K: Menjac za Carisma-u

od laki72 » Uto Maj 31, 2011 1:00 am

a sta je sa menjacem?
:o

lence
Početnik
Početnik

od lence » Uto Maj 31, 2011 9:15 am

a sta je sa menjacem?
:o
Pocelo je tako sto je tresao kada krecem u prvoj, kada krenem u drudoj ide OK, to je radio od pocetka ali samo ponekad, posto je skoro menjan set kvacila, pomislio sam da je mozda lamela malo tvrdja, ali jedan dan krenuo da trese svaki put, i do kraja dana je vec i malko jace tresao i krene da me zeza sa rikvercom, nece da udje, pomislio sam da su otisle gumice na polugi od biraca brzina, nisam stigao ni na dizalicu kod drugara da ga bacim da proverim, jer mi sutradan prozvizdi. Kada sam mu pogledao ulje u menjacu ko da gledam u metalik boju, puno sitnih opiljaka. :(
Mislio sam da sredjujem ovaj menjac, ali majstori kazu da on ima lezajeve diferencijala izlivene u kucistu menjaca, i da nemoze bas dobro da se uradi, zezanje neko ubacivanje konusa ili sta vec, a i izaslo bi 80 eura ruke + delovi, 20-30 potrosno, dihtunzi i slicno, a delovi mogu koliko hoces, treba lezajevi diferencijala, majstor sumnja na satelitski zupcanik u diferencijalu da je napravio problem i da je piljevina uletela dalje u menjac,....
Da skratim pricu, sada jurim menjac, ali po oglasima traze po 250-300 eura za menjace stare po skoro 15 godina :shock: , da je neka razumnija cifra do 150-200 pa i da uzmem, ali sve to lako moze da bude macka u dzaku.

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Uto Maj 31, 2011 11:35 pm

A koji ti je to majstor objasnio sta je sa menjacem a da ga nije otvorio?Mslim da sam vec pisao na tu temu i opet cu da ponovim 90% "majstora" ne rade menjace.Tvoj menjac neke od delova deli sa starijim modelima lageri mogu da se kupe posebno ne vidim u cemu je problem popraviti tvoj menjac a narociti prica napamet bez otvaranja istog.
Tresenje pri polasku prvom je odlika loseg seta kvacila a isto tako i ubacivanje u rikverc.U ulju u menjacu nije cudo da ima opiljaka ali na osnovu toga niko ne moze da kaze sta je unutra.I jos jedna stvar tako katastrofalan kvar menjaca nije mogao biti odjednom lageri diferencijala prvi stradaju a oni se cuju poprilicno kad odu a tako mogu da se cuju 10000km i da se menjac servisira normalno.
Cifra za menjac je ta koju spominjes i ne verujem da ces naci jeftinije jer ih nema mnogo rasturenih.I jos nesto kako to da si skoro menjao set a majstor nije primetio opiljke,nije menjac mlin za kafu pa sad melje a sad ne :?: :!: POZDRAV

Korisnikov avatar
TRIO_driver
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 12:00 am

od TRIO_driver » Čet Jun 02, 2011 10:58 am

Slazem se sa Dekijem, da se ne ponavljamo.
Slika

Korisnikov avatar
brandzoni
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2011 9:07 pm

od brandzoni » Čet Jun 02, 2011 1:32 pm

Takodje se slazem sa Dexom, pre sam za varijantu popravke svog menjaca(ako moze) i da znas na cemu si, nego kupovine polovnog kome je cena preduvana i kao sto kazes ne znas sta uzimas..
Znam slucaj gde je na novijoj carismi '03 god. sa 60k km na satu,zveknuo menjac i to tako da je razbio kuciste pa je vlasnik morao da kupuje polovan i cena je bila 300e + ruke, plus su mu otisli i nosaci menjaca- novi su oko 6k din. kom.
Tako da na zalost su takve cene i trenutno je,po meni, bolja varijanta popravka svog ako more,dok ne docekamo bolje dane kad budemo mogli ovakve donore da pazarimo za te novce:
'00 god. ,65k km ,motor&menjac odlicni + jos brdo delova pride= 250e... ali do tada cemo da se snalazimo..

Slika

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
Окупација или слобода! / Okupacija ili sloboda!
http://www.youtube.com/watch?v=JD-vnh2hkGw

Korisnikov avatar
laki72
Mitsubishi ljubitelj
Mitsubishi ljubitelj
Pridružio se: Ned Maj 22, 2011 2:36 am

od laki72 » Čet Jun 02, 2011 3:23 pm

Sansa da nadjes dobar menjac su ti 50-50%
pritom za njega u startu treba da izdvojis 250-300EUR
kreni od pretpostavke da te popravka tvog menjaca u najgorem slucaju kosta kosta 150-200EUR opet si dobar stotinaj EUR i pritom znas sta si stavio.
Sto se tice lezajeva diferencijala... pa ne znam koji su to lezajevi izliveni zajedno sa kucistem, do sada se nisam sretao sa tom varijantom, ali jade nisam ja ni otvarao toliko mnogo menjaca :?
J sam za Galanta u jednoj radnji na Vozdovcu lezaje diferencijala placao oko 1300 din kom.
lezaj spojnicke je bio nesto vise, ali ovi na diferencijalu zaista nisu nesto posebno skupi...

I da... Menjace ne radi 99% majstora. Ima gomila onih koji su probali i nisu znali ni da ga sklope kasnije, pa u kutiji nose god drugog da ih spasava :D

pozdrav :)

lence
Početnik
Početnik

od lence » Pet Jun 03, 2011 9:33 am

Problem, nadam se, resen.

Pazario sam polovan menjac za 250 eura i montirao ga.
Stari sam otvorio jer me zanimalo sta mu se desilo. Lezaj diferencijala se rasuo i napravio haos. :o Od celog menjaca ostao zdrav samo jedan snop i sinhroni. Lezajevi diferencijala nisu izliveni i mogu da se menjaju, ali lezajevi primara i sekundara jesu zaliveni u samo kuciste menjaca. Mogli bi i oni da se menjaju, ali je veliko zezanje.
Set kvacila koje je stavljeno u Mitsubishijevom servisu (moram da pitam kuma kojem, jer mu na fakturi pise original) je navodno Valeo, mada i meni kao laiku izgleda kao da pored Valea nije ni proslo :x , korpa je vec naceta (lepeza) jer je potisni lezaj koji ide u setu maltene omasen, stavljen sa ravnom nalegajucom povrsinom umesto konusnog, medjutim drugar kod koga sam namestao, kaze da se cesto desava da dodje tako u setu.
Sve u svemu sada sljaka, videcu koliko ce. Lik od koga sam uzeo mi deluje prilicno OK i koraktan i da nije uvaljivac. A sta mi je zapalo cu da vidim. :D

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Sub Jun 04, 2011 9:06 am

Sad kad si resio problem i olaksao se za menjac+set obrati paznju samo na ulje za menjac!Pozdrav

lence
Početnik
Početnik

od lence » Sub Jun 04, 2011 10:38 pm

Sad kad si resio problem i olaksao se za menjac+set obrati paznju samo na ulje za menjac!Pozdrav
Po katalogu je 75W80 (svi kazu da trpam Eneos), ali njega nigde nisam mogao da nadjem, sipao sam full sintetiku Eneos 75W90.
Mislim da mu nece smetati, gledam nekom logikom (motornom, doduse :D ), ali valjda nisam pogresio.