ŠOLJA AMORTIZREA-CARISMA
Kočnice, amortizeri, gume...

Korisnikov avatar
coggo
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 9:56 pm

ŠOLJA AMORTIZREA-CARISMA

od coggo » Uto Sep 20, 2011 7:56 pm

U narednom periodu treba da menjam šolju amortizera,ova (desna) već škripi prilikom manevrisanja. Interesuje me koju marku navedenog dela da poručim,a da valja? Sa cenom sam već otprilike upoznat, cirka 2- 4,5 hiljadarki u zavisnosti od zemlje porekla Korea - Japan. Ako neko ima neki dobar savet,iskustvo i preporuku dobro bi došlo. U pitanju je Carisma 1.8 GDI, 2002 godište. Hvala i pozdrav svima na forumu :wave:

Korisnikov avatar
brandzoni
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2011 9:07 pm

Re: ŠOLJA AMORTIZREA-CARISMA

od brandzoni » Uto Sep 20, 2011 10:11 pm

Imao sam isti slučaj sa škripanjem prilikom okretanja volana i bio sam ubedjen da je šolja amortizera,zbog te škripe pri motanju, ali se kod mene ispostavilo da je kugla točka.
Inace sam sa majstorom skinuo amort. i tu šolju sa njega i pregledali i ustanovili da nema lufta u tom lezaju u šolji(u fabričkoj šolji je ležaj zaliven),podmazali,vratili i kasnije se pokazalo da je kugla prosvirala i proškripala..
Tada sam se raspitivao za cenu šolje i kretala se oko 50e - zamenska šolja se sastojala iz 2 dela-držač,da ga tako nazovem, oko 30e i ležaj je bio oko 20e,ako se dobro sećam. Zaboravih koji je bio proizvodjač..
Ali eto kod mene je bila kugla(10-20e) tako da najbolje prvo prekontrolisati i utvrditi tačno šta je u pitanju-ako more u tom trenutku.. Pozz
Окупација или слобода! / Okupacija ili sloboda!
http://www.youtube.com/watch?v=JD-vnh2hkGw

Korisnikov avatar
coggo
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik

od coggo » Sre Sep 21, 2011 10:28 pm

Hvala Brandzoni.Promašio sam malo u opisu zvuka,tačnije više liči na zvuk kao kada se opruga zateže i opušta. Mada nije ni višak proveriti kuglu,ona svakako može napraviti ozbiljnije probleme ako je neispravna.

Korisnikov avatar
TRIO_driver
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 12:00 am

od TRIO_driver » Čet Sep 22, 2011 9:07 am

Opisao je Brandzoni sta i kako se menja, pretresi oba slucaja, kod Carisme ne moze po EPC da se menja kugla posebno, ali realno moze naravno.
Slika

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Čet Sep 22, 2011 9:21 am

COGGO@ ako skripi pre ce biti kugla,solja kad crkne obicno ne skripi.Kao sto je vec opisano u solji se nalazi kuglicni lager.E sad ima dva tipa kugle kod Karizme.Stari tip sa navojem i najverovatnije kod tebe novi tip koji se menja sa komplet sa viljuskom(nazalost skuplja varijanta)!Pozdrav

Korisnikov avatar
coggo
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik

od coggo » Čet Sep 22, 2011 2:13 pm

Narode hvala na savetima,proveriću i jedno i drugo :wave:

Korisnikov avatar
vtomic
Početnik
Početnik
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 11:53 am

od vtomic » Sre Nov 02, 2011 3:19 pm

Imam i ja slican problem na Space Staru 1.9 di-d, 2001. god. Prednji desni tocak nikako da prestane da pusta zvuke, prvo je bio problem sa soljom amortizera (skipanje kad se mota volan pri malim brzinama). Kad je nekako to zamenjeno (a cak je otisao i 1 var gde je krilo pricvrsceno, pa je i to sredjeno), prestalo je da skripi, a pocelo je da se cuje lupkanje iz istog tocka, posebno na rupama i prelazenju lezeceg. Koliko vidim na forumu, to moze da bude kugla. Mene interesuje, da li ima negde da se nadje samo kugla za njega (kao za Carismu 2), da ne kupujem sa sve viljuskom?

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Sre Nov 02, 2011 10:38 pm

Samo kugla NEMA!Nazalost ali lupkanje ono sitno moze biti i od gumica b.stangle ili stabilizatora,spone a moze i od kugle!

Korisnikov avatar
coggo
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik

od coggo » Sre Nov 02, 2011 11:39 pm

Kod mene je definitivno bio problem ležaj šolje amortizera koja nije pretrpela neko veće oštećenje,tako da je stara ostala u rezervi za ne daj bože. Što se tiče ležaja šolje,mučenik je sav stradao (ostali samo dugmići :lol: ) ništa nije ostalo sem košuljice. Imao sam problem,ajd da kažem nosača ležaja i šolje koji naleže na oprugu,kroz koji prolazi šipka amortizera. Nosač je bio razvaljen,tako da je šipka amor.imala prilično lufta i sama pravila još veći. Rešenje je ležalo u umešnosti metalostrugara. Nosač je obrađen na strugu odstranjivanjem oštećenog dela a zatim zavarena nova čaura i obrađena ponovo na strugu do potrebne unutrašnje i spoljašnje dimenzije. Prilikom skidanja amortizera,majstora je trap neodoljivo podsećao po izgledu na nekog od francuza,a nosač šolje i ležaja pogotovo. DJ DEXE jel moguće ovako nešto? Ako si imao prilike ili znaš nešto o ovome,zamolio bih te da napišeš. Konkretno me interesuje taj nosač. Verovatno bi ga nabavio,ako je isti kao na nekom evropejcu,za svaki slučaj. Pozzz i hvala unapred.

JohnyJ
Početnik
Početnik
Pridružio se: Pon Feb 13, 2012 9:30 pm

od JohnyJ » Sre Apr 11, 2012 10:58 am

Ljudi precizirajte zvuk koji cujete, ja imam kod Colta ''krckanje'' kada okrecem volan u mestu. U Nacionalu su mi rekli da je verovatno lezaj koji je kod Colta plasticni, tako da ne mora da znaci da je solja, kad se skine treba da se pogleda, moze i da se desi da lezaj razvali solju e onda treba i nju menjati.