Evo mene(juce mi se spavalo za ove teme..

)
Prvo, odrzavanje dizela vs. benzinca, u ovom slucaju je na strani benzinca(mada skoro uvek je tako). Da sad izlistavam uporedne cene, stvarno mi je tesko, jer bi tu imalo da se pise pet kilometara postova..Ja sam uvek za benzin+plin(ako se vozi cesce i na benzin, dovoljno benzina u rezervoaru da ne crkne pumpa i slicno, sam imam preko 100k na istom), nego za dizela, pogotovo modernog(hidrospaneri, set kvacila sa plivajucim zamajcem i slicno..).
Drugo, zapremina. Ja ne racunam da li GDI ide ovako ili onako, bolja mi je solucija i laksi je za voznju auto koji ima vecu zapreminu(nisam verovao drugu koji se lozi na USA modele), dok nisam sam seo u 3.0 automobil. Priznajem, ovde dizel ima odlucujucu ulogu, turbo, zapremina i najveci obrtni momenat, ali vec sam rekao zasto dizel ne uzimam u obzir, tako da mi 1.8 se cini najbolji za svaki dan. Ako bih se trkao, Carismu kao auto uopste ne bih uzeo u obzir, iako za neka trzista postoji Carisma WRC, ali svi znamo sta je to zapravo...
Trece, plivajuci zamajac....brrr...i sad su mi sveza secanja na Scenic koji vozi teca mog drugara, a koji smo slepali do servisa jer mu je otisao menjac...i racuna od 2000 evra na kraju, a auto je tek kupljen, 6 godina star..Ako se razumes u tehniku, jasno ti je sta znaci plivajuci zamajac, nema pomoci osim da se menja sa setom kvacila, ne pomazu ni varenja, ni da ostavis stari, nista osim same promene..I izem ti japanski auto, kad za njega mozes da uzmes samo LuK i Sachs kvacilo...
Ja sam oficijelni distributer EXEDY fabrike kvacila za Srbiju, a ako oni, koji snabdevaju sve japanske i korejske fabrike kvacila u prvoj ugradnji nemaju ovo kvacilo uopste u ponudi...pih.
Cetvrto, pominjes silen blokove nazad. Imao sam tri reklamacije zadnjih silen blokova, i onda nisam vise uzimao aftermarket, vec sam uzeo samo originale i dzaba. Posle 6 meseci se opet reklamiraju, nisu pukli, ali su toliko mekani da jednostavno auto ne moze da se balansira i centrira. Par poziva kasnije, vasi ovlasceni servisi(jer ja sam zastupnik Inter Carsa za Srbiju), kao i nasi ovlasceni, se slazu da jedino resenje je da se zameni kompletno sve nazad na oslanjanju. Racunaj da je vecina Carismi kupljena iz druge ruke, za manje od 5k evra, i kad coveku kazes da treba da utuca 300 i vise evra, da bi mu auto opet bio ispran...pa bolje da mu odmah lupim samar, lakse ce mu biti...
Peto, sam si pomenuo osigurace male plasticne unutar diferencijala, jeftino, ali nijednom drugom japanskom autu tih godina nije bilo problema sa takvim stvarima, ili su konkretne ili ih nema..
Sesto, za auto koji je jeftine klase kao sto Carisma jeste, nema nista u kopiji da se nabavi od farova, zmigavaca, stop svetala, limarije...Znaci, samo polovno da vijas, jer recimo 200 evra je stop svetlo na sasiji levo/desno. Ne daj boze da nekog stigne neko od nazad, 1000 evra da treba da istrese za popravku, a ceo auto vredi 3000 evra?treba misliti o svemu unapred...
Imao sam egzoticna vozila iste klase(Subaru), pa kad treba da se popravlja, dobro nam nije bilo..
Sedmo, viljuske prednje...Da, ne mogu odvojeno, vec cela viljuska, a da repariram kugle za auto 2002, kao sto smo radili, to na svom automobilu nisam nikad radio...Svi ostali japanski konkuretni te klase nude kugle koje su tu 15-20 evra, dok viljuska je mnogo skuplja...
Sve u svemu, mogao bih do sutra, ali stvarno me mrzi, moj savet je da se ne uzima Carisma uopste i to je to. Ja sam Hondas po vokaciji(iako imam vozila trenutno od 5 razlicitih japanskih i korejskih brandova), pa opet nisam toliko zatucan da tvrdim da osim Accorda ne postoji nijedan drugi normalan auto te klase i tog godista..
Razumem ja vernost i ljubav prema brandu, ali...
No, zato forumi postoje, razmena misljenja, a svi znamo, misljenja su kao dupeta, svi ih imamo...