Mitsubishi Mirage VL 1990
Predstavite vaš Mitsubishi i modifikacije koje ste radili na njemu...

Korisnikov avatar
Mirage90
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Čet Sep 08, 2011 2:08 am

Re: Mitsubishi Mirage VL 1990

od Mirage90 » Sre Maj 08, 2013 9:40 pm

Pozdrav drugari :) Nisam ništa pisao na temi, pa eto malo da bacim neku sliku i neku reč :) Od poslednjih slika sam mu sredio prednji branik (falio mu je donji spojler), stavio mu neke crvene lajsnice oko branika, sportski izduv, potamnio zadnje štopove, neke "maglenke" izveo, ubacio fino osvetljenje u kabini (svetli oko nogu i tako to) i eto... :) Uskoro bi trebao da krov prešpricam/prelepim u crnu, a folije na stakla sam stavio, pa sam skinuo, jer smo ih lepili ja i drug, dalje vam je sve jasno :D
Evo par sličica :)
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
To što mi fali, a ne mogu nigde da nađem jeste hauba, a i neke felnice kad bi naleteo, ali to otom potom, zavisno od finansija :)
Slika

Korisnikov avatar
coltmirage
Početnik
Početnik
Pridružio se: Uto Jan 10, 2012 12:11 am

od coltmirage » Sre Maj 08, 2013 11:00 pm

E druže, par meseci nisam pogledao šta ima novo na ovoj temi, nisam tako često na forumu i vidim da si danas postavio nove sličice :) Koja koincidencija, neverovatno ??? Prvo da ti odgovorim na pitanje, da li smo kupili auto na istom mestu? Na službenom sam putu, pa nisam u mogućnosti da proverim gde je moj otac tačno kupio auto, ali videću za neki dan, kad stignem kući. Ali i moj Mirage je imao plave presvlake kao i instrument tablu i obloge vrata, dok 2009.nisam zamenio sedišta, kupio sam polovna ali izuzetno očuvana od nekog Colta koji je imao mnogo bolju opremu, pa i dosta bolja sedišta. Od njega sam uzeo desni retrovizor, kilometar-sat sa obrtomerom, digitalni sat na instrument tabli, ladice na instrument tabli koje se otvaraju i zatvaraju itd... Mislim da se firma gde je moj otac kupio Miragea zvala "....... Transport" pa zato pretpostavljam da ipak nisu kupljeni na istom mestu. Ja sam bio mali (nepunih 13 godina sam imao), ali se sećam, bilo je dosta belih Miragea, veći broj tamno-plavih metalik, tu boju moj otac nije hteo da uzme, jer tada, veruj mi na reč, gotovo da uopšte nije bilo u Srbiji automobila sa metalik bojom (jako, jako retko), pa se ćale plašio ako ga zadesi neka saobraćajka, gde će naći metalik farbu i ofarbati ga. Deluje smešno, ali tada nije bilo, mali broj ljudi se toga seća. Spomenuću samo, da je moj pokojni ujak 1990.uvezao iz Švajcarske Nissan BlueBird, braon metalik boje, posle nekoliko meseci ga je slupao, niko u Srbiji nije radio metalik boje, pa je išao u Austriju da bi našao boju. Znam da zvuči neverovatno, ali je bilo upravo tako. Zato moj ćale nije smeo da uzme plavi metalik. Uzgred da spomenem, kada smo 26.februara 1991.godine kupili Miragea retko koja benzinska stanica u Srbiji je imala bezolovni benzin, sećam se da smo morali da idemo na auto-put da bismi sipali bezolovni benzin! Da, da, istina! Da nastavim, bio je i jedan crveni Mirage, mom ćaletu se svideo, rezervisao ga, i sutradan kad smo zajedno došli po njega, hauba malo udarena i nema akumulator ???!!! I mi se odlučimo za beli. Sećam se da je bilo i Hyundai Pony-ja, više komada, sa motorom 1.5.
Tvoj Mirage je sve lepši, vidim da si stavio i sportski auspuh, ali me čudi da je na levoj strani, zar ne bi trebao da bude na desnoj ? Inače, ja živim u Kragujevcu, Mirage mi je garažiran i godinama neregistrovan, ali je u gotovo istom stanju kao kada je kupljen 1991, palim ga s'vremena na vreme, ulje menjam redovno iako ne prelazi ni kilometar godišnje. U novembru 2009.sam iz predostrožnosti uradio veliki servis u ovlašćenom Mitsubishi servisu "Velauto", zamenjen je zupčasti kaiš, španer, ležaj radilice i bregaste osovine, klinasti kaiš, ulje u motoru i menjaču, filter ulja, benzina i vazduha, svećice, prednje pločice i to na moje insistiranje (kažu da nije bilo potrebe, te su bile iz prve ugradnje), oni su mi ugradili kilometar-sat sa obrtomerom, desni retrovizor, zadnju policu, zatim su ugradili cd-mp3, zvučnike....Dalje, u Velautu su mi zamenili sve 4 opruge i sva 4 amortizera, srednju cev i zadnji izduvni lonac (originalni je bio dobar ali ga je zahvatila rđa), jedino mi nisu zamenili onu plastiku što obavija amortizere, što štiti da ne uđe voda, blato u amortizere, a ona je iscepana na više mesta, nemam pojma kako, da li prilikom ugradnje novih amortizera ili kako već! I sad mi to treba ali ne mogu da nađem originalne!
Trenutno vozim druge automobile ali Mirage je moja uspomena i to nema cene! Eto, na ovom forumu sam upoznao nekog ko ima, vozi i čuva isti auto kao i ja :)

Korisnikov avatar
Mirage90
Standardan član
Standardan član

od Mirage90 » Čet Maj 09, 2013 1:15 am

Za te svetlo plave, i za njih znam, ima jedan u Petrovaradinu (deo Novog Sada), video sam ranije neki sa subotičkim tablama, Mirage, ali nabudžen, felne, tamna stakla, spojler i sportski auspuh, ali to ima jedno pa sigurno 7-8 godina! Ja sam od negde čuo da su iz Amerike Mirage-i sa najmanjom opremom (bez obrtaljki, bez digitalnog sata, klime, podizača stakala, centralne brave, retrovizora električnih itd itd) i ručnim menjačima (u principu svi oni koji se nisu prodali) nakon uvođenja novije generacije istog auta prebačeni za Holandiju, odakle je 20 komada prebačeno u tadašnju Jugoslaviju, a veći broj za Novi Sad, te su tu prodavani. Moj je davnog februara ako se ne varam 1992. godine kupljen i plaćen 22500 tadašnjih Nemačkih Maraka, pre jedno godinu dana sam video originalni račun, koji naravno i dan danas čuvam! :D
Ja ti sad dajem predlog, ti tvoj auto nemoj budžiti, farbati, tamniti stakla, neka ostane takav kakav je, neka spava u garaži, i čeka bolje dane, jer je to najbolji Mitsubishi tog tipa, mogu reći na Balkanu, jer je jednostavno (kao) nov! Meni je žao što je moj uništen, jer moj matori svojevremeno nije izlazio iz njega, i onda kad ga je uništio, dao ga je meni, a ja trenutno nemam para za neko dublje sređivanje, nego se sve završava na nekom koliko-toliko površinskom zamazivanju, ali se nadam da će moći nešto ozbiljnije da se uradi :)
Pitao si me za auspuh. Ako pogledaš dole, cev ide sa leve strane, i onda se iza rezervoara zakrivljuje na desno, te lonac stoji po širini. S obzirom da je moj lonac samo 30 cm, sve sam sklonio, i tamo gde se zakrivljuje za veliki lonac, tu ga secno i navario nov :)
I da, nadam se da ćemo moći nekad da upoznamo stare japanske drugove, da se sretnu dva Mirage-a, ali nije frka, neka tvoj spava zimski san, kad ga probudimo, onda ćemo videti šta ćemo 3:) :D :)
Slika

Korisnikov avatar
coltmirage
Početnik
Početnik

od coltmirage » Čet Maj 09, 2013 6:44 pm

Važi druže, bilo bi lepo da se upoznamo! Još nešto, pominjao si da bi stavio alu felne 15'' ili 16'' možda! Poslušaj me, Mirage fabrički ima jako mekane (čitaj slabe) amortizere, ja sam stavio nove jer sam mislio da su stari od stajanja propali (neki "vajni" majstori mi tako rekli i ja poverovao), kad ono, opet isto, mekan, mekan.... Stavio sam alu felne od nekog Mitsubishija, ne znam od kog tipa, one su 14", širine 6J, veruj mi i to je mnogo za njegove fabričke amortizere. 15" je previše, za 16" ne znam šta da kažem! Ako si menjao pa stavio neke druge (jače, ne fabričke) amortizere onda ok, vidim da na forumu ima coltova i lansera sa 15" puno, a poneki i sa 16".
Uzgred, pitao bih i tebe, koliko ti piše u saobraćajnoj da Mirage ima KW/KS? Meni piše 59,616KW što je tačno 81KS. Međutim, na netu sam našao podatak da je 81KS bila rezervisana za Miragea sa 8 ventila (1.5i), a da je prelaskom na glavu sa 12 ventila (a naši Mirage-i imaju 12 ventila) snaga podignuta na 92KS, što je i bio razlog prelaska na glavu sa 12 ventila - podizanje snage motora! Gde god sam gledao na netu piše - 81 KS do 1990.za 1.5i motor sa 8 ventila, odnosno 92 KS od 1991.za motor 1.5i sa 12 ventila! Kako je onda moguće da naši Mirage-i imaju 81KS? Moj Mirage je model za 1991.godinu, tako piše ispod haube na nalepnici, na knjižici za upotrebu itd, ali je proizveden septembra 1990, tako piše na nalepnici na vozačkim vratima! Da li imaš neke informacije o ovome?

Korisnikov avatar
coltmirage
Početnik
Početnik

od coltmirage » Čet Maj 09, 2013 8:00 pm

Kolega, još nešto, nisu svi Miragei za Američko tržište sa slabom opremom, nego su naši Miragei sa VL opremom (Value Leader), koja je jako siromašna oprema, a inače postoje Miragei RS itd sa mnoooogo boljom opremom ali kao novi u Srbiji nikad nisu prodavani. Uzgred, još se snalazim na ovom forumu, istražujem :) , pa sam danas ubacio i sličicu u profil - snašao sam se! A onda sam, malopre tek video u inbox-u da si mi poslao poruku u septembru :cry: (očigledno da se loše snalazim još uvek) da slikam Miragea i predstavim ga u rubrici "Predstavljanje automobila članova". Slikaću ga ubrzo i predstaviti, izvinjavam se što ranije nisam video poruku. Puno te pozdravljam!

Korisnikov avatar
Mirage90
Standardan član
Standardan član

od Mirage90 » Čet Maj 09, 2013 10:35 pm

Haha, ti si jedina osoba koja se razume u ovaj auto koliko i ja, ako ne i više od toga! :D Auto nema cenu ;)
Jeste, piše 59,1 kW, ali u pitanju je 66 kW motor, baš zbog ubacivanja još jednog usisnog ventila i direktnog common rail ubrizgavanja. Zašto i kako je upisano to 59,1 kW, da živim još hiljadu godina nikad ne bih shvatio :?:
I da, imamo identičan auto, sve nalepnice, knjižice, sve identično, samo je moj proizveden Avgusta 1990. godine (nalepnica štoku vozačevih vrata ispod bravice), i isto piše da je prošao US kontrolu za 1991. model. Jako mi je drago što imamo automobile koji su na ovom prostoru rariteti :)
Za felne, šta znam, ja to zbog izgleda, ali znajući sebe, sve moram 2-3 puta minimalno da prepravljam, tako da ni posao sa felnama ne verujem da će biti izuzetak! :D
Slika

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Sub Maj 18, 2013 6:42 pm

Haha, ti si jedina osoba koja se razume u ovaj auto koliko i ja, ako ne i više od toga! :D Auto nema cenu ;)
Jeste, piše 59,1 kW, ali u pitanju je 66 kW motor, baš zbog ubacivanja još jednog usisnog ventila i direktnog common rail ubrizgavanja. Zašto i kako je upisano to 59,1 kW, da živim još hiljadu godina nikad ne bih shvatio :?:
I da, imamo identičan auto, sve nalepnice, knjižice, sve identično, samo je moj proizveden Avgusta 1990. godine (nalepnica štoku vozačevih vrata ispod bravice), i isto piše da je prošao US kontrolu za 1991. model. Jako mi je drago što imamo automobile koji su na ovom prostoru rariteti :)
Za felne, šta znam, ja to zbog izgleda, ali znajući sebe, sve moram 2-3 puta minimalno da prepravljam, tako da ni posao sa felnama ne verujem da će biti izuzetak! :D
Prijatelju nemoj da mesas babe i zabe.O kakvom " direktnog common rail ubrizgavanja" pricas kod benzinca,to je sistem ubrizgavanja za dizel motore.

Korisnikov avatar
Mirage90
Standardan član
Standardan član

od Mirage90 » Ned Maj 19, 2013 12:36 am

Ups! Mislio sam na direktno ubrizgavanje, dakle bez karburatora (klasično direktno ubrizgavanje), a ovo "common rail" sam stavio nisam ni ja svestan zašto :oops: :think:
Slika

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Ned Maj 19, 2013 1:49 pm

Aj nista baratanje sa terminologijom ti oprastam ,al ove crvene crte po braniku koje si "namazao"kao da si pijan to ne mogu da ti oprostim :o :lol: :lol: Nebitno je sto si verovatno mlad i neiskusan al moras da budes malo pedantniji .Nemoj da budzis Micka i da od njega napravis "PRETTY DYANA" :lol: :lol: :lol:

Korisnikov avatar
coltmirage
Početnik
Početnik

od coltmirage » Ned Maj 26, 2013 11:27 am

Pa dobro DJ Dex, ne moraš da budeš toliko "strog" prema našem omladincu! Daleko od toga da svi imaju znanje i iskustvo kao ti, onda nam majstori ne bi ni trebali :D Uzgred, common reil ubrizgavanje je počelo da se koristi pre nešto više od 10-tak godina (isključivo u dizel motorima naravno), taman u vreme kada se naš kolega, verovatno, počeo više zanimati za automobile (vidim u profilu da ima 19 godina). Ove naše stare rage, imaju ECI-MULTI ubrizgavanje (ili ti opšte prihvaćeno MPI) koje nije direktno (kao kod novijih GDI motora), ali se u to vreme, krajem '80ih i početkom '90ih zaista nazivalo "direktno". Kako god, ovde smo zbog druženja, da razmenimo znanja, iskustvo i naučimo nešto novo :) Pozdrav za sve forumaše, mlađanog kolegu koji pravi greške kao i svi mi ostali, i za verovatno najiskusnijeg člana na forumu - DJ Dex-a (da se neko ne nađe uvređen :D )