Mitsubishi Lancer 2009
Predstavite vaš Mitsubishi i modifikacije koje ste radili na njemu...

milanlj
Početnik
Početnik
Pridružio se: Uto Jul 31, 2012 1:52 am

Mitsubishi Lancer 2009

od milanlj » Ned Sep 22, 2013 11:39 am

Nakon 13 meseci i predjenih 40 000km resio sam da podelim moje iskustvo sa Lancerom 2009 godiste sa 1.5 motorom.

Ovaj auto je po meni najgori izbor koji sam mogao da napravim pri kupovini. Citajuci po forumima i slusajuci razne majstore vecina je hvalila japanska vozila, pa sam se zbog toga i odlucio da nabavim japanca. Birao sam vozilo koje je kupljeno kod nas da bih bio siguran u kilometrazu i servisnu dokumentaciju, da bih bio sigurniji u kvalitet vozila.

Nabavio sam pomenuti lancer 2009 godiste sa predjenih oko 60 000km i od samog pocetka su krenuli glupi problemi.
Auto sam kupio sa autoplaca jer je prethodni vlasnik na tom autoplacu kupio novo vozilo (autoplac je ustvari predstavnistvo i prodaja jednog francuskog proizvodjaca vozila), a svog starog mitsubishija dao u zamenu.

Kada sam ga uzeo odmah sam morao da zamenim dihtung izmedju izduvne grane i auspuha (neki prsten ili kako se vec zove) jer je izgoreo. Kako li se to dogodilo sa predjenih 60 000km? Srecom to je kostalo manje nego sto sam ocekivao, iako sam isao u ovlascen servis, jer je jedino tamo mogao da se taj deo nabavi. Naravno cekao sam dve nedelje da stigne!
Iako su mi auto proverili u servisu gde sam ga kupio, a par dana kasnije i u ovlascenom mitsubishi servisu gde je i odrzavan u garantnom roku, pomislio sam posle 10tak dana da proverim nivo ulja u motoru. Sreca da sam to uradio jer je nivo ulja bio ispod minimuma. To mi je bilo potpuno cudno jer je zamena ulja odradjena 6500 km pre toga u ovlascenom servisu posto je tada auto bio u garantnom roku. Palo mi je napamet da mozda u servisu nisu sipali dovoljno ulja pri zameni, pa sam ja dolio do maksimuma. Medjutim na moju zalost, nakon predjenih 5000km od dolivanja shvatio sam da moram da dolijem skoro litar ulja. Nisam mogao da verujem da auto sa predjenih 60 000km trosi litar ulja na oko 6000km, a nije u pitanju turbo motor nego djubre od 1500 kubika. Pozvao sam ovlascen servis i rekli su mi da je to u redu da tako trosi. Kakva nebuloza!
Pitao sam ih koje ulje su stavili pri zameni i rekli su mi da su stavljali motul polusintetiku. Posto u knjizici pise da u njega ide sintetika, uskoro sam odradio zamenu ulja i filtera i stavio eneos 5w-40 sintetiku. Nazalost potrosnja ulja se nije promenila. Pomirio sam se sa cinjenicom da moram da dolivam ulje dva puta do zamene i terao dalje. Ovo mi ne bi toliko tesko palo kada bi motor pruzao performanse da covek uziva u voznji. Medjutim, sa obizorm da me golf II odere na semaforu, nemam reci kojima bih opisao cinjenicu da je mitsubishi mogao da stavi takvo djubre od motora u ovaj auto.

Vec negde oko prve zamene ulja (na oko 70 000km) pocela je da mi trese kocnica kad kocim. Pomislio sam da se iskrivio disk i bio sam u pravu. Na ovom djubretu od auta cak ni to nije odradjeno kako treba. Da se fabricki diskovi iskrive tako brzo to samo znaci da je kvalitet katastrofa. OK, kazem sebi, diskovi su potrosan materijal, zamenicu i bice sve ok. I tada krece peripetija. Kod ovlascenog mitsubshi predstavnika par diskova kosta oko 39 000 dinara?!? Pomislih da nisu pozlaceni kada sam cuo cenu. Pozvah jednog od nasih velikih dilera delova da pitam da li imaju mozda ATE diskove i koja je cena. Oni mi kazu da za taj auto to imaju u katalogu ali da to ne narucuju jer ih niko ne trazi. Nakon mesec dana potrage, jedva sam uspeo da nadjem neke zamenske koje sam platio oko 12 000 dinara. Sa njima sam presao oko 15 000km, jos se nisu iskrivili ali kad se jace koci cuje se grebanje, iako sam menajo i plocice. Inace za plocice nije bas bio toliko veliki problem. Nasao sam Bosch za pristojnu cenu, mada sam i na njih morao da cekam 2 nedelje da stignu.

Naravno, ni tu nije kraj mojim problemima. I kvacilo je vec pri kraju (nije bilo sjajno ni kada sam ga uzeo), a novo ima samo u mitsubishiju i kosta oko 60 000?!? Pomenucu da je motor samo 1500 kubika i da nema plivajuci zamajac! Kada sam sa prijateljem hteo da nadjem zamesko (on saradjuje sa svim vecim uvoznicima u gradu) saznali smo da taj set kvacila pasuje samo za ovaj auto i samo za taj motor 1.5 koji se inace ugradjuje samo u lancer 2008 i 2009 godiste i nigde vise i da je zato visoka cena originalnog dela, a da se zamensko ne proizvodi. Srecom, kvacilo nije bas dogorelo pa to ne moram jos da odradim, mada me ceka.

Nije ni to sve. Na oko 75 000 pocelo je da se cuje lupkanje u prednjem trapu. To me nije u pocetku toliko zabrinulo. Znam kakvi su nam putevi, rekoh sigurno je spona, kugla ili nesto od toga. Svraticu do servisa da zamenim kad budem u prolazu. Posle dve nedelje odem do servisa da bi mi mehanicar rekao da je sa trapom sve ok, nego da je letva volana dobila luft. Ostao sam bez teksta! Pa na mom C4 koji je presao preko 200 000km kojeg sam imao pre ovog djubreta od vozila, nista od ovakvih gluposti se nije desavalo. Nisam smeo ni da pitam posto je nova, a receno mi je da mogu da odradim reparaciju za oko 200 evra.

Kada sve saberem, skapirao sam da sam dao u startu oko 9000 evra za vozilo sa idejom da ne moram u njega mnogo da ulazem, srazmerno godistu i kilometrazi. Ispalo je da da bih sve popravio sto sam naveo, treba da ulozim oko 1000 evra samo za delove i reparaciju. Da sam kupio malo stariji auto francuskog ili italijanskog proizvodjaca, ne bih morao toliko da ulozim da ga dovedem u top stanje. Ispao sam glup!

Ako na sve ovo dodam veoma slabu udobnost u voznji jer je auto toliko bucan izmedju 3 i 4000 obrtaja, a to u petoj brzini odgovara brzini izmedju 110 i 140 km/h. Bas onaj opseg u kojem najcesce vozite na autoputu, pa umesto da vozim 120km/h, ja moram da vozim 150km/h kad sam na putu da ne bih morao da slusam buku motora usled lose zvucne izolacije i te rezonance koja se javlja pri tim obrtajima. Kakav propust japanskog proizvodjaca!
Necu izostaviti da iskritikujem ni ocajan fabricki bluetooth uredjaj, jer iako vi odlicno cujete sagovornika, on vas cesto jedva razume. Tu je i isuvise hladan dizajn enterijera, kvalitet plastike ispod proseka i nedostatak izduva od klima uredjaja na zadnjim sedistima. A nedostatak tempomata je nedopustiv za vozilo koje novo kosta oko 17 000 evra. Japanske stekare ugradjuju tempomat samo na motore od 2000 kubika.
Ni potrosnja vozila u gradu nije ekonomicna sa obzirom na kubikazu. Oko 10 litara benzina... Na putu je ok.
Zameram i sto su gume dimenzija 205/60/16. Zar nisu mogli da fabricki budu 205/55/16 jer su jeftinije.

Inace, na oko 70 000 sam ugradio plinski uredjaj sa kapalicom i nakon sto smo ga dobro nastelovali, auto radi na plin kao sat. Lampica check engine se nikada ne pali zbog lose smese. Tu stvarno nemam zamerki, a usteda je znacajna.

Malo pozitivnih stvari su odlicna upravljivost, stabilnost vozila i precizan menjac. Dosta prostora na zadnjem sedistu je takodje veliki plus.

Koliko sam bio srecan i zadovoljan kad sam ovo vozilo nabavio, sada o njemu gajim takve emocije da, kada bih imao para, zapalio bih ga! Najgore od svega je sto kada kupis ovaj auto, sa njim si se i vencao. Auto jednostavno ne moze da se proda. Prvo sam bio u fazonu da ga prodam, spustim cenu koliko treba za te popravke i kupim neki normalan auto za kojeg delovi ne kostaju kao bubreg, a mogu da se nabave istog dana. Medjutim, nakon 5 meseci neuspesne prodaje morao sam da popravim nedostatke. Tako da sada moj govnj..vi lancer i ja ostajemo zajedno, dok mi se ne prekine film i zamenim ga za neko dosta jeftinije vozilo bez icije doplate! Izgubicu pare, ali zivci se ne mogu platiti...

Korisnikov avatar
gile
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik
Pridružio se: Pon Okt 18, 2010 7:58 am

Re: Mitsubishi Lancer 2009

od gile » Ned Sep 22, 2013 10:19 pm

Korisnikov avatar
vladimir.ra
Mitsubishi fanatik
Mitsubishi fanatik
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 8:07 pm

od vladimir.ra » Pon Sep 23, 2013 10:33 am

Toliko si jasno opisao i predstavio sve ovo sto ti se izdesavalo da sam se u jednom trenutku nasao "u tvojoj kozi" ako moze tako da se kaze. Nemam iskustva sa novijim automobilima, ali ako je sve tako skupo u tim ovlascenim servisima kao sto si naveo, i ako nema alternative sa polovnim delovima, iako sam veliki ljubitelj ovih automobila, ja sigurno necu biti vlasnik novijeg mitsubishija, to ti garantujem! Verovatno ce me iscrpno citanje tvog teksta pratiti dugo i imacu ga u vidu kada budem kupovao noviji automobil. Stvarno je prica neverovatna! Hvala na informacijama!

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Pon Sep 23, 2013 9:08 pm

Mislim da je tvoj veliki problem prvenstveno to sto nemas adekvatnog majstora koji ce te zastiti od cena ovlascenih servisa i ogromnih cifri za originalne delove.Tako su isto ljudi padali u nesvest kad su im za Galanta iz 90.trazili 200e za jednu benzinsku diznuitd....Tvoj auto je ipak model koji je koji se proizvodi od 2008.godine i samim tim sve je vise zamenskih delova koji mogu da se nabave na trzistu.Zasto kazem da ti je problem majstor.Prva stvar je vezana za kocnice. prvi originalni diskovi su verovatno mogli da se obrade a ne da se menjaju.Sa tim zahvatom i novim plocicama daleko bi jeftinije prosao a i diskovi mogu da se nabave mnogo brze bez nekog preteranog cekanja.Sto se tice letve volana stvarno bi morao licno da se uverim da lupa letva volana i da je ona neispravna,to mi bas zvuci neverovatno.Kvacilo takodje moze da se resi mnogo jeftinije,inace stil voznje mnogo moze da utice na sam set kvacila.
Sto se potrosnje ulja tice mogu iz iskustva da kazem da mi se u vise navrata pokazalo da Motul polusintetika hoce da prosto nestane i narocito posle 5000km.Inace preporuka kod nas je da se polusintetika menja na 7000km.Sto se tice Eneos ulja i ono je pokazalo slicne simptome kao i Motul.Meni je Carisma 1.6 na 2100km potrosila oko 15gr ulja.Da napomenem samo da sam sipao sintetiku 5w-40. a to ulje bi trebalo da izdrzi bar 10000 km u motoru bez dolivanja jer je moj auto presao 112000.km.
Na kraju svega verujem ti da si bas razocaran u auto ali ipak mislim da nije auto jedini krivac.... :(

Korisnikov avatar
Recoba
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 9:26 am

od Recoba » Uto Sep 24, 2013 10:01 am

Da li imaš podatke o prvom vlasniku? Jesi li ga kupio od GP motorsa iz Lazarevca? Da li su ti dali njihov kupoprodajni ugovor sa prethodnim vlasnikom? To si morao da imaš prilikom registracije.

Korisnikov avatar
max i minimax
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sub Okt 08, 2011 1:39 pm

od max i minimax » Uto Sep 24, 2013 7:48 pm

Znam da te neće utješiti ali taj auto je netko uništio, po onome što navodiš pregrijao motor i kočnice, načeo kvačilo,
razbio ovjes, koristio krivo ulje a može ga i plin ubiti ako nije urađeno što i kako treba.
Nemoj kleti Japanca, nije on kriv što je došao u krive ruke

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Uto Sep 24, 2013 9:48 pm

Znam da te neće utješiti ali taj auto je netko uništio, po onome što navodiš pregrijao motor i kočnice, načeo kvačilo,
razbio ovjes, koristio krivo ulje a može ga i plin ubiti ako nije urađeno što i kako treba.
Nemoj kleti Japanca, nije on kriv što je došao u krive ruke
:thumbup: Dobro je sto mu to kaze neko ko ima takav auto,mozda nase misljenje nije dovoljno kompetentno :thumbup:

Korisnikov avatar
Vlada
El Presidente
El Presidente
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 10:32 am

od Vlada » Sre Sep 25, 2013 11:19 am

Sve zvuci kao da je obrtaljka terana u crveno, mozda je bio sluzbeni, a i kad kod nas kupujes auto ne mozes biti siguran za kilometrazu. Mislim da je vec pisano negativno na temu 1.5, a na 1.6 se do sada niko nije zalio, a ima ih na forumu.

Korisnikov avatar
max i minimax
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sub Okt 08, 2011 1:39 pm

od max i minimax » Sre Sep 25, 2013 12:31 pm

Koliko ja znam par problema je bilo sa lambda sondom zbog goriva i vožnje pod premalim okretajima a što se tiče vožnje na crvenom polju ja svoga dok se ugrije par puta na dan stisnem koliko limiter dopušta i ide sve dalje sve bolje ali sipam 100 oktanski benzin

Korisnikov avatar
gile
Mitsubishi zavisnik
Mitsubishi zavisnik
Pridružio se: Pon Okt 18, 2010 7:58 am

od gile » Sre Sep 25, 2013 4:38 pm