Gume ,Iskustva,Proizvodjci
Kočnice, amortizeri, gume...

Korisnikov avatar
radebgyu
Roštilj majstor
Pridružio se: Uto Dec 21, 2010 6:49 pm

Gume ,Iskustva,Proizvodjci

od radebgyu » Sre Jul 13, 2011 9:59 pm

Evo da pisemo ovde kad smo vec zapoceli!
Lancer 1.3 55kw ,2000.god 4G13 LPG

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

Re: Gume ,Iskustva,Proizvodjci

od DJ DEX » Sre Jul 13, 2011 10:10 pm

Crni hm(rebrasti) Durex.Guma koja me nikad nije izdala.Podjednako se dobro ponasa i na suvim i mokrim putevima.Ima extra saru verujem da je dobra i u zimskom uslovima. :oops: :D
A za auto za nas dzep zimi Wintera a leti ja bi volio Toyo ili Yokohama.Ma moze i Mishelin ono kao za nas dzep.Iskreno bilo koja samo da je nova.Pod uslovom da ne predje cenu auta.

Korisnikov avatar
angelss
Fotograf kluba
Fotograf kluba
Pridružio se: Ned Okt 17, 2010 2:47 am

od angelss » Sre Jul 13, 2011 11:46 pm

Zimska guma Flda Kristall Montero 3 kod mene u dimenziji 175/70/13

Zimus sam se sit navozao po najvecim kijametima uzbrdo i nizbrdo po ne ociscenim ulicama

guma drzi ko po suvom, ZA SVAKU PREPORUKU :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
Kempi
Fotograf kluba
Fotograf kluba
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 11:17 pm

od Kempi » Čet Jul 14, 2011 12:05 am

Takodje Fulda Kristall Montero ,svaka preporuka, mada su moje vec stare i potrosene (imaju oko 5 - 5.5 mm sare) ali cu ponovo kupiti Fuldu (ne za ovu nego za sledecu zimu,izdrzace ove jos jednu sezonu)
kad porastem biću DJ DEX

Korisnikov avatar
promaseni
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Uto Jun 28, 2011 6:23 pm

od promaseni » Čet Jul 14, 2011 12:28 pm

Crni hm(rebrasti) Durex.Guma koja me nikad nije izdala.Podjednako se dobro ponasa i na suvim i mokrim putevima.Ima extra saru verujem da je dobra i u zimskom uslovima. :oops: :D
A za auto za nas dzep zimi Wintera a leti ja bi volio Toyo ili Yokohama.Ma moze i Mishelin ono kao za nas dzep.Iskreno bilo koja samo da je nova.Pod uslovom da ne predje cenu auta.
Nemoj Dex da mi spominješ TOYO gume. Kad sam kupio alu felne na njima su bile montirane nove Toyo F3 gume. Ja se oduševio. Dobio za malo para komplet nove felne i nove gume. Nažalost vrlo brzo sam shvatio zašto su baš japanci izmislili drifting kao sport. Pa ono ne drži ni po suvom, a kamoli po kiši. A nisu bile stare, da su dugo stajale pa se "ispostile". Zimu da ne spominjem, ni da kreneš, ni da skreneš, ni da staneš.
Prošle zime kad je počeo da pada prvi sneg, ja idem sa posla prvo da kupim nove gume, da bih mogao da stignem kući. I šta ću, kupim Winteru. Prve zime super! Jes da auto malo pliva po krivinama i da moraš stalno da radiš volanom, ali jbg, to je zimska guma. Naravno, kao pravi Srbin vozio sam ih i preko leta, pa ću kao na zimu da zamenim prednje i zadnje. Druga zima došla, ali Wintera više nije ona zimska guma što je bila. Pa možda čak i kao da nije zimska.

Najbolje gume koje sam ja vozio na svome autu (pardon, na Yugu) bile su VREDESTEIN SNOW TRAK. I za vodu, i za sneg, i za led, i za užareni asfalt, ma čudo jedno. Padne 30 cm snega i ja sa spuštenim Yugom prvi prođem mojom ulicom gore-dole nekoliko puta da utabam sneg i da mogu komšije da prođu. Kao da vozim tenk, ili u najmanju ruku nekog terenca, a ne spuštenog Yuga. Zimska guma a neverovatno tiha i udobna. Cvili i leti i zimi. Posle sam tražio da ih kupim za Galanta ali ih nisam našao. Firma Vredestein je izbacila u prodaju SNOW TRAK II i SNOW TRAK III. Dvojka je bila najbolja na nekom evropskom testu zimskih guma. Tada sam i pročitao podatak da u mešavinu gume stavljaju dosta silikona i verovatno zbog toga guma tako dobro lepi za podlogu. A leti se uopšte ne haba i drži kao letnja guma.

Korisnikov avatar
radebgyu
Roštilj majstor
Pridružio se: Uto Dec 21, 2010 6:49 pm

od radebgyu » Čet Jul 14, 2011 8:57 pm

Letnje Fulda Ecocontrol 175/70/13,Zimske Fulda KM 3 175/70/13 .Zivela FULDA :clap: :clap: :clap:
Slika
Slika
Lancer 1.3 55kw ,2000.god 4G13 LPG

Korisnikov avatar
Vlada
El Presidente
El Presidente
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 10:32 am

od Vlada » Sub Avg 13, 2011 2:36 pm

Jel po novom zakonu za zimu moraju samo zimske gume ili mogu i M+S :?:

Korisnikov avatar
brandzoni
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2011 9:07 pm

od brandzoni » Sub Avg 13, 2011 3:51 pm

M+S ti dodje cisto zimska guma, u prevodu za blato i sneg (Mud+Snow), verovatno si mislio da li mogu All season gume za zimu i ja kontam da bi trebalo da mogu.
Cale je stavio na svog jugera Savine all seson, jel co'eka mrzi da "preobuva" tockove, i te gume imaju na sebi oznaceno i sunce i kisu i lisce i najbitnije planinu tj. sneg ,bukvalno je guma cela iscrtana sa tim oznakama.
Negde sam procitao da je ta oznaka planine bitna i kontam da bi trebalo da moze ali opet trebalo bi proveriti.
Javljam ako otac plati penal zbog guma zimi :lol:
Окупација или слобода! / Okupacija ili sloboda!
http://www.youtube.com/watch?v=JD-vnh2hkGw

Korisnikov avatar
Beasaster
Član kluba
Član kluba
Pridružio se: Sre Dec 01, 2010 12:38 am

od Beasaster » Sub Avg 13, 2011 4:30 pm

Ja sam zimus pazario zimske Fulda i pokazale su mi se ekstra,dok su svi milili ja sam vozio kao po suvom
model je Kristall Montero 2
Slika

Uploaded with ImageShack.us
A sto se tiče letnjih guma odlucio sam se za Goodyear efficientgrip,jedni od razloga su sledeci:nije standardna vec visokih performansi tj za malo zahtevniju voznju,znaci malo kvalitetnija,ima rub koji ide preko felne i tako je stiti od ivicnjaka,krzanja ili sta vec,a i odnos kvalitet-cena nije los tako da na preporuku vulkanizera odluka je pala,pa jos kada mi je napravio neki popust nije lose ispalo,za sada se odlicno pokazala...
Slika

Uploaded with ImageShack.us
GALANT EA0 GLS 2.0 16V 1997 100 KW 4G63

Korisnikov avatar
angelss
Fotograf kluba
Fotograf kluba
Pridružio se: Ned Okt 17, 2010 2:47 am

od angelss » Sub Avg 13, 2011 6:25 pm

Po netu sam zapazio dosta rasprava o ALL SEAZON gumama, zakljucak koji sam na kraju izveo je da te gume niti smrde niti mirisu :wtf: Zasto?
Kod guma je bar podjednako vazna i mesavina pored sare - letnje i zimske gume imaju razlicitu mesavinu usled koje se javlja kao posledica da LETNJA guma nije za voznju (bezbednu) ispod recimo 10C zato sto guma ocvrsne pa kao da se vozite na plastici,
odnosno ZIMSKA guma ima pravu mekocu izmedju recimo 10 i -20C pa kada temp predje odredjenu vrednost guma postaje izuzetno mekana, brze se haba, a verovatno i deformise usled npr. naglog kocenja itd.

Zakljucak
Ne samo da je bezbednije za voznju vec i ekonomski isplativije imati dva seta guma :think:

PS
Navedene temperature sam lupio, ali se vrednosti krecu tu negde

PSS
Prava zimska guma treba da ima oznaku Planine sa pahuljom + M+S
Mislim da se gume koje imaju samo oznaku M+S nazivaju AllSeason gumama (ili je to samo narodski rasprostranjeno)