Lampica za ulje
Kvarovi i popravke...

mitrovskiigi
Početnik
Početnik
Pridružio se: Pon Okt 18, 2010 3:44 pm

Lampica za ulje

od mitrovskiigi » Pon Sep 17, 2012 10:11 am

Evo ovako, problem postoji vec nekoliko meseci sa razlicitim simptomima.
Pre par meseci iz cista mira je lampica za ulje u jednom trenutku pocela da tinja. Proverio sam nivo ulja, bilo je OK, na sredini. Od tada je lampica dobila neki svoj cef. Pri davanju kontakta, pre paljenja u 80% slucajeva se lampica NE upali. U 20% se upali pa se onda ugasi. Bio sam kod elektricara, on je ocistio kontakte senzora i rekao mi da je sam senzor problem, da je nesto u njemu problem. Posto mi to tada nije bio prioritet (tad je alternator dosao na red) ostavio sam ga tako. U narednih mesec dana to radi na pomenut nacin i onda se odjednom dovede u red i radi kako treba. I tako radi do juce. Juce se javio drugi problem, lampica se pali kad dobije kontakt, gasi se kad se upali auto, ali se sad lampica ponovo pali kad se auto zagreje i radi na ler. Cim mu malo dam gas, gasi se lampica. Stao sam (mojom greskom na kosoj podlozi) i odmah po gasenju motora proverio sam ulje i ucinilo mi se u mraku da mu je ulje na minimum. Dosipem mu nekih pola litra. Posle toga sam vozio 15tak km i opet isto. Parkirao sam auto sinoc na ravnoj podlozi i jutros proverio ulje. Pun do kraja, pa i malo preko. Upalio sam auto i pustio ga da radi malo. Posle 5-10minuta je opet upalio lampicu.
Auto je Mitsubishi Galant 1.8TD 1991 sa 4D65T motorom.
Inace, auto ide extra, pali na pola kljuca, odlicno vuce, ne dimi na auspuh, malo dimi na sipkici za ulje, ali nista vise od onoga od pre npr. 6 meseci.
Slika

mitrovskiigi
Početnik
Početnik

Re: Lampica za ulje

od mitrovskiigi » Pon Sep 17, 2012 3:19 pm

Sve ovo ne bi bilo toliko hitno i bitno da ja sada nisam na letovanju i da za 3 dana ne treba da njime predjem jos 500+km.
Slika

Rdl
Početnik
Početnik
Pridružio se: Pon Jul 04, 2011 6:32 pm

od Rdl » Pon Sep 17, 2012 6:12 pm

Zar nije bilo logichnije proveriti pritisak ulja? Pretpostavka da je u pitanju senzor mozhe biti veoma kritichna po dzep.

mitrovskiigi
Početnik
Početnik

od mitrovskiigi » Pon Sep 17, 2012 6:34 pm

Jeste, ali nisam u mogucnosti da to ovde radim. Mene u principu interesuje da li nesto moze da mu se desi u narednih 500km dok dodjem kuci u slucaju da npr. imam manji pritisak ulja pri voznji. Ako je stvarno samo senzor jasno mi je da nista ne moze da fali.
Slika

Rdl
Početnik
Početnik
Pridružio se: Pon Jul 04, 2011 6:32 pm

od Rdl » Pon Sep 17, 2012 6:51 pm

Znash kako kazhu, kad se upali ispravna lampica za nizak pritisak - vec je kasno.

Obzirom da si se ti navozao posle pojave problema -> lichi da je senzor neispravan.

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Pon Sep 17, 2012 11:28 pm

Lici na neispravan davac za pritisak ulja.Ako ne postoji varijanta da se ispita pritisak ulja treba obratiti paznju na promenu zvuka motora ili na eventualne opiljke u motoru.Inace nije neuobicajeno kod tog dizel motora da se desava taj problem sa davacem ali ima jos par stvari zbog kojih hoce da dodje do pada pritiska.Desava se da se olabavi sraf na konzoli za klackalice na glavi i da tu gubi pritisak pa povremeno pali lampicu.Desava se da bude i do samog ulja.
Iskreno niko odavde ti ne moze dati par savet i da bude 100%siguran sta se desava.Kod mene na mom 1.8 td Galant-u se to desavalo zbog srafa na konzoli.

mitrovskiigi
Početnik
Početnik

od mitrovskiigi » Uto Sep 18, 2012 5:48 pm

Obisao sam danas 4 servisa, tek jedan ima manometar a on se ne pasuje na galanta. To je problem koji meni nije pao na pamet. Odustao sam da trazim dalje jer nema nekog velikog smisla da predjem 100+ km zbog manometra. Inace, presao sam oko 25km bez ikakvih problema, osim lampice naravno. Klackalice se kupaju u ulju, nema nikakvih neuobicajenih zvukova, sve radi kako treba...
Krecem sutra na put nazad u Srbiju pa cemo da vidimo dokle cu da stignem. Nadam se da ce da bude sve kako treba i da je problem samo taj jedan zazuljeni senzor.
Slika

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance

od DJ DEX » Uto Sep 18, 2012 8:30 pm

Samo napred :thumbup: :thumbup:

mitrovskiigi
Početnik
Početnik

od mitrovskiigi » Čet Sep 20, 2012 11:31 pm

Stigao sam kuci bez ikakvih problema. Radi motor kao zmaj. Jedino sam se malo iscimao kad sam stao na granici pored one njihove kucice. Otvaram prozor i cujem da nesto skripi. Stanem posle par km i otvorim haubu kad ono stvarno cvili neki kais.
Vozio sam ga ponovo popodne po gradu i sve je u najboljem redu. Normalno se cuje, normalno vuce, nema opiljaka u ulju... Izgleda da je samo senzor u pitanju. Bem ti senzor, skratio mi je zivot za godinu dana.
Sutra ne mogu, ali u ponedeljak ide kod majstora pa cemo da vidimo sta ce da mi kazu.
Slika

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance

od DJ DEX » Pet Sep 21, 2012 8:09 pm

Drago mi je da si stigao kuci bez problema :!: :thumbup: :thumbup: