Energizer akumulatori
Sve što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Korisnikov avatar
Jerra
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Pon Okt 24, 2011 8:56 pm

Re: Energizer akumulatori

od Jerra » Sre Sep 18, 2013 7:55 pm

Ajd I ja da se nadovezem na temu akumulatora, a Vi prosudite sami ...
Imao sam Vartu 45A 330Ah kupljenu u AP sportu 2007-e uvoznik Torex, garancija 2 god. Sve po fabrickim specifikacijama, ni veci ni manji, kod mene je sve kako fabrika kaze.Trajala mi je 5 godina, nemam garazu, ne vozim cesto auto, tri jake zime je prezivela, nekad I posle 3, 4 nedelje palila bez problema, nikad mi se nije ispraznila ... Zimus crkla konacno, gledao Exide koji ima strasne performanse ali skuplji 2500 I odlucim se da uzmem u 4-om mesecu ove godine identicnu Vartu, AP sport, uvoznik Torex, garancija 36 meseci!!!
Prvo stajanje automobila od 8 dana, akumulator mrtav, imala je mesec dana, to mi se desi jos par puta dok nisam otisao na reklamciju u ovlasceni servis drugog meseca. Tamo ispitivali, auto, 10 dana akumulator, ja u medjuvremenu dobio zamensko djubre staro sto godina I nisam imao nikakvih problema sa njim, isto neka Varta. Vratili akumulator, kazu 100% ispravan, naplatili mi servis I cepaj ... Doslo leto ja otisao na selo, auto stajao 10 dana u garazi, hteo da se provozam, mrtav skroz! Izmerim napon unimetrom I pokaze mi 2.1V!!! Upalim posle pola sata punjenja kablovima sa komsijskog Hyundaija koji ima fabricki Exide, vozao se sat vremena I ostavio ga 6 dana, opet mrtav, sad napon 6.8V. Vratim se u Bgd I odem na dva mesta da ispitam jel sa autom sve u redu, na oba mesta mi pokazu da je I auto ali I Varta OK. Jedino je kod Mijaljevica fabricki Toyotin uredjaj za ispitivanje pokazao da je akumulator 50% ispravan I da je jačina pala sa 330 na 270Ah!
I opet u servis, dobijem isto ono zamensko djubre od pre I namerno ostavim auto 10 dana, 10-ti dan upali kao mina!!!
U medjuvremenu ja okrenem vlasnika Torex-a posto mi je prijatelj I zamolim da mi zamene sto oni I ucine ali mi u servisu kazu da je stari akumulator i dalje 100% ispravan I to napisu u novi garantni list. Sad vec mesec dana imam taj novi ali ista stvar I sa njim, pada napon preko noci kao lud, kao da ostavim diskoteku upaljenu. Mislim da ni ovaj novi sto su mi dali 7 dana nema sansi da izdrzi. A jos mi rekli u servisu da treba da vozim auto svaki dan!!!
Na moje pitanje ako je sve sa autom I akumulatorom OK zasto posle 7 dana ja ne mogu da ga upalim? Gledaju me kao telci.
Inace na mom autu su sve unutrasnje sijalice pogasene, ne palim svetla preko dana, ne slusam muziku, ne trosim struju ni zasta osim za ECU, auto od opreme nema NISTA! Go je kao pistolj!
Varta koju sam pre 5 godina imao I OVE sad nemaju veze jedna sa drugom, sta je ovo ja nemam pojima, daju garanciju od 36 meseci, a ona se na +40 prazni za 7 dana, sta ce tek biti zimi??? Verovatno kanta I po Exide!

Korisnikov avatar
DJ DEX
Majstor za japance
Majstor za japance
Pridružio se: Ned Nov 21, 2010 7:28 pm

od DJ DEX » Sre Sep 25, 2013 10:42 am

Jero jedan glupi test mozes da odradis i sam da bi bio siguran po pitanju akumulatora.Posle voznje napunjen akumulator izvadi iz auta ili jednostavno otkaci kleme.Posle par dana vrati sve na svoje mesto i ako opet ne pali neces biti u diliemi sta je neispravno.Inace ni Varta nije sto je bila od pre par godina komplet fabrika je premestena u Cesku ili Madjarsku kao i BOSCH pa od tad ni kvalitet nije sto je bio.Prvobitne varijante ovih marki akumulatora su trajale 6+ godina.
Trenutno jedino sto bi eventualno na trzistu dalo neku sigurnost jeste Yuasa koji je fabricki Mitsu akumulator.

Korisnikov avatar
Jerra
Standardan član
Standardan član

od Jerra » Sub Sep 28, 2013 11:45 pm

Ma znam, nego vise mi je muka od resetovanja racunara i procedure ucenja I iskreno to mi se uopste ne svidja, ako za ovo vreme nije jedno 30 puta resetovan ili ostao bez struje nije ni jednom. Dovoljno mi je sto sa zamenskim krsom koji sam dobio od servisa na koriscenje auto posle deset dana upali ko mina. I njemu napon nije pao ispod 12.20V za tih deset dana ...
Ja sam cuo da se Varta pravi u Makedoniji, bivse Zletovo ... a I kod nas ima Zletovo akumulatori d.o.o. u Kovinu I bave se proizvodnjom baterija I akumulatora!!!

Korisnikov avatar
Žile
Legenda kluba
Legenda kluba
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 9:55 pm

od Žile » Ned Sep 29, 2013 10:09 am

Mogu da budu samo tri stvari, ili auto ne puni ili vuce struju ili je akumulator sulfatizirao od dugog stajanja posle proizvodnje.
Kazes da je auto proveren ispravan, O.K.

Idemo na akumulator.
Procedura ispitivanja akumulatora je sledeca.
Aku. se napuni, Onda se testira na uredjaju Gaus PR 800, svaki servis ga ima
Testira se tako sto se optereti sa 50% od (EN) snage aku. u trajanju od 15 sekundi.

Po zavrsenom testu napon aku. ne sme da padne ispod 10V, uredjaj gaus bi trbalo da je spojen sa racunarom i moze da stampa dijagram gde se sve lepo vidi, u servisima gde toga nema ili ne znaju da koriste tu mogucnost ili nece jer kad odstampas dijagram nema prevare, nema lazi.

Treca mogucnost je da je akumulator sulfatizirao.
Sulfatizacija aku. je kao da se na plocama u aku. uhvati korozija od stajanja, pa elektroni ne mogu da prolaze kroz ploce i aku. naravno nee moze da radi.
To mozes jednostavno da proveris ako stiskas aku. sa bocnih strana, treba da pod pritiskom rade ( ulubljuju se) bocne stranice.
Aku. u prodaji sme da stoji do godinu dana od datuma proizvodnje ako mozes vidi kad je proizveden iz broja na aku. moguce da je proizveden ko zna kad.

Ako ides preko pancevackog mosta ja sam u krnjaci sa servisom, pa svrati da pogledamo auto i aku. :thumbup:

Korisnikov avatar
Jerra
Standardan član
Standardan član

od Jerra » Ned Sep 29, 2013 11:28 am

Ma sve proveravao vise puta I to na razlicitim mestima I auto I akumulator ... Pisao sam u prvom postu
U ovlascenom Varta servisu u Dimitrija Tucovica imaju sve te uredjaje I momci su OK, ostavim im 10ak dana akumulator da ga ispituju na sve I svasta I kazu da je 100% ispravan! Nikakav papir sa dijagramom nisam dobio.
Ja sam samo preko amaterskog unimera pratio voltazu I dosao do toga da pada katastrofa i 7,8-mi dan ne moze da upali
A za datum znam da citam I oba su bila po par meseci stara ... Kad je ugasen auto bez alarma mi vuce 0.01, a sa alarmom 0.02A. Ma muka mi je, ni na jednom autu nisam nikad ni znao gde mi je akumulator dok ne crkne, ovo je katastrofa
Hvala na ponudi da pomognes, ako budem prolazio tuda svraticu!

Korisnikov avatar
Jerra
Standardan član
Standardan član

od Jerra » Pet Apr 18, 2014 10:20 am

Posle godinu dana mucenja sa Varta akumulatorima odlucio sam da je vratim uvozniku. Isplatili su mi, dodao jos malo para I kupio Exide. Skoro mi je auto stajao mesec I vise dana, nema pada napona, pali ko mina! Toliko o Varti ...

Slika

Korisnikov avatar
vladav87
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sub Feb 19, 2011 11:38 pm

od vladav87 » Pet Apr 18, 2014 12:03 pm

Upravo tako kako kaže Žile, max 1 godina zbog samih hemijskih procesa koji se javljaju od "stajanja"!
Najveci neprijatelj akumulatora je sulfatizacija, lose punjenje i kratak spoj celija!
Sulfatizacija se rešava uradjajem zvanim desuflatizator, ali za to je potreban dug vremenski period, normalno sve zavisi od procenta sulfatizacije a ni uspeh nikada nije zagarantovan!
Loše punjenje altenatora je isto jedan od glavnih krivaca stradanja akumulatora, dali on punio premalo ili previse stvar je ista!
Vremenom, talog olova se na dnu toliko naraste da konstantno pravi kratak spoj i samopražnjenje. Rešenje je vrlo jednostavno, isprazni se sva "kiselina" iz aku, on se par puta ispere destilovanom vodom da bi izasao "mulj" iz njega i ponovo vrati elektrolit u isti! :wave:
Slika

.. by vladav87..!

Korisnikov avatar
Jerra
Standardan član
Standardan član

od Jerra » Pet Apr 18, 2014 12:18 pm

Upravo tako kako kaže Žile, max 1 godina zbog samih hemijskih procesa koji se javljaju od "stajanja"!
Najveci neprijatelj akumulatora je sulfatizacija, lose punjenje i kratak spoj celija!
Sulfatizacija se rešava uradjajem zvanim desuflatizator, ali za to je potreban dug vremenski period, normalno sve zavisi od procenta sulfatizacije a ni uspeh nikada nije zagarantovan!
Loše punjenje altenatora je isto jedan od glavnih krivaca stradanja akumulatora, dali on punio premalo ili previse stvar je ista!
Vremenom, talog olova se na dnu toliko naraste da konstantno pravi kratak spoj i samopražnjenje. Rešenje je vrlo jednostavno, isprazni se sva "kiselina" iz aku, on se par puta ispere destilovanom vodom da bi izasao "mulj" iz njega i ponovo vrati elektrolit u isti! :wave:
Mene kao kupca to ne treba da interesuje uopste, ja odem u radnju I kad kupim novu stvar hocu da ista I radi bar dok traje garancija ... A ne ovako, izludeh godinu dana. Zanimljivo je da su obe Varte bile stare 3-4 meseca. E sad, kad su ih oni kiselili ja to ne znam!
Ocigledno da Exide kad kupis on radi !

Korisnikov avatar
vladav87
Standardan član
Standardan član
Pridružio se: Sub Feb 19, 2011 11:38 pm

od vladav87 » Ned Apr 20, 2014 9:06 am

Razumemo se u potpunosti.. ;)
Ovo moje, su neki saveti za prvu pomoć do kupovine novog!
Inače, Deki je isto u pravu što se tiče kupovine aku.. :D
Izmeris lepo dimenzije i trazis najveći kapacitet i startnu struju za te dimenzije..
A da ne pominjemo boljitke koji se zarad većeg kapaciteta aku dešavaju u samoj elektrici i elektronici automobila..!
Veći kapacitet baterije podrazumeva i bolji i stabilniji izvor napona, veći filter naponskih pikova koji proizilaze iz alternatora, a samim tim i čistije napajanje za ECU i gomilu druge opreme.. ;)
Ja imam Vartu na Colt_u koja traje evo već 5 godina, ali je 64Ah i 460A startne struje.. :mrgreen:
No problem at all.. :D
:mrgreen:
Slika

.. by vladav87..!

Korisnikov avatar
Jerra
Standardan član
Standardan član

od Jerra » Ned Apr 20, 2014 11:08 am

Ja sam uvek za ono sto mu je fabricki predvidjeno, Asia model 45Ah, a I moj auto je spartanac takav da od opreme ima radio koji je retko ukljucen ...
Imao I ja staru Vartu koja je 5 godina sluzila besprekorno, u uslovima gde nemam garazu I tri zestoke zime, jos auto ne vozim cesto. Cak je bila jaca od konkurencije sa 330A. Nikad me nije izdala. Zato sam se I odlucio da kupim identicnu ali sam se uverio na moju zalost da to nije isti kvalitet kao sto je bio ... Vartu vise u zivotu necu da kupim niti bilo kome da preporucim, cak je I moj komsija imao problem na Fabiji kao ja, sedam dana stoji auto I mrtav! Kupio je par meseci pre mene.