od brandzoni »
Sre Okt 19, 2011 8:32 pm
A ja mislio samo meni maleru se to desilo sa kljucem... dobio samo jedan uz auto a jos se i raspadao.
Kanda je to fabricki lose odradjeno pa se kljucevi vremenom bukvalno raspadaju (ocajna neka plastika)
Pre 2-3 god. sam napravio novi kljuc u Sapcu,rodom sam odatle pa cesto idem, i kostao je 2500-3000 din. znaci novi kljuc sa cipom,sada je verovatno i jeftinije (u NS-u su mi lopovi tada trazili 80e)
Novi kljuc
Procedura izrade kopije kljuca je prosta, nareze se kopija (majstorski receno reljefni kljuc, u slucaju Carisme) i zatim se u kopiju ubaci odgovarajuci cip. Originalni kljuc se ubaci u neku prostu elektronsku spravu nalik fiskalnoj kasi, stisne dugme copy, zatim ubaci kopija kljuca sa odgovarajucim cipom, stisne paste i kljuc je gotov--kodiran.
Znaci prosta procedura koja realno ne bi trebala puno da kosta.
Nakon svega toga majstor testira kljuc, pritom se odusevi kolima, posebno kako prima gas i pocne da psuje svog fijata i kaze da su japanci zakon
Evo jedno dobro objasnjenje sa nekog sajta kako funkcionise ta blokada pokretanja:
Blokada pokretanja ili imobilajzer je sistem koji na vozilu sprecava startovanje vozila sa neodgovarajucim kljucem. Imobilajzer je direktno povezan sa motornim racunarom. U kljucu vozila se nalazi chip koji emituje odredjene kodove putem radio frekvencije. Takodje postoji i upravljacki uredjaj blokade kretanja - mala zuta kutijica ispod vozacevog sedista. Kada okrenemo kljuc sistem registruje da je paljenje ukljuceno i upravljacki uredjaj imobilajzera (UUI) zahteva kod od kljuca. Kljuc emituje signal, antena koja se nalazi oko kontakt brave cita i prenosi do UUI. Dalje UUI kod uporedjuje sa kodovima unapred upisanim u motornom racunaru i ukoliko se podudare LE Dioda od koda ce se ugasiti i pokretanje ce biti dozvoljeno. Ako se kodovi ne podudare vozilo nece moci da se startuje i dioda koda ce ostati ukljucena.
acky@
Sa starim kljucem sam se poigrao i osposobio ga da mogu i njega da koristim u slucaju nuzde..
Probao sam sve zive lepkove i nije pomoglo, jos sam izgubio deo kljuca i setim se nedavno da bi to mogao da odradim sa pistoljem za plastiku...
Nije ispao bas nesto (vise je za dzepnu varijantu

) ali mozes sa njim glavu nekom razbiti koliko je cvrst i moze normalno da se koristi.

Poslednja izmena od
brandzoni u Čet Nov 03, 2011 7:13 am, izmenjeno 1 put ukupno.